Buna
Soțul meu are o cota de 12.50(1000mp) dintr-un teren de 8000 mp în București dintr-o mostenire .Mai sunt 5 mostenitori Pana anul acesta terenul a fost înregistrat la primăria sect.5 c-a teren intravilan agricol iar la ANCPI teren intravilan curti constructii.S-a facut recalcularea impozitului pe 5 ani în urmă iar suma a fost destul de mare.Noi dorim să vindem,ne-am plătit cota parte venită prin decizie de impunere si am cerut certificat de atestare fiscala.....insa primaria spune ca nu poate elibera acest act până când nu plătesc toti ceilalti mostenitori....Intrebarea mea este :Daca cota parte este determinată,decizia de impunere vine pe cota parte,am facut plata ....de ce nu mi se eliberează certificatul fiscal....Este legal?.....multumesc pentru un eventual raspuns
Codul de procedură fiscală
art.159 Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local
(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal local, la solicitarea contribuabilului/plătitorului. Certificatul se emite și la solicitarea autorităților publice în cazurile și în condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, precum și la solicitarea notarului public, conform delegării date de către contribuabil.
(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidența creanțelor fiscale a organului fiscal local și cuprinde obligațiile fiscale restante și, după caz, obligațiile fiscale scadente până în prima zi a lunii următoare depunerii cererii, precum și alte creanțe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal local în vederea recuperării.
Sunt obligati sa vi-l elibereze chiar si cu datorii,.
Cei de la primăria sector 5 imi invoca art.159 alin 5....si spun ca certificatul mi-l pot emite doar atunci când ceilalți mostenitori își plătesc pe cota parte a lor impozitul.Nu mi se pare corect atâta timp cât avem cotele parti determinate pentru fiecare.....multumesc pentru raspunsuri
art 159 al 5 spune ca:
(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
In cazul dvs, "bunul" care se instraineaza este cota de 12.5 (% presupun) din dreptul de proprietate asupra imobilului. Asta trebuie inregistrat in rolul dvs fiscal. Rolul fiscal este "nominal" si "unic". In rolul fiscal trebuie sa apara numele proprietarilor, imobilul si o cota de impunere, de 12.5% in cazul dvs. In mod eronat, primariile creeaza rolul fiscal pe imobil, si nu pe proprietar, in sensul ca trec toti proprietarii in acelasi certificat fiscal si mentioneaza o cota de 100% (in total), ceea ce este eronat. Solicitati sa va inregistreze separat cu cota dvs pentru care inteleg ca aveti impozitele achitate, dupa care depuneti o cerere scrisa pentru eliberarea unui certificat fiscal pentru cota respectiva (nu mentionati doar imobilul, ci cota de 12.5% din imobil), cereti numar de inregistrare pe cerere si asteptati raspunsul. Eventual mergeti in audienta la director.