avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare

va rog sa-mi dati solutia pt urmatoarea problema:

amortizarea unei cladiri data in folosinta in 1978, se face conform catalogului in 40 de ani?....sau se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa? #-o

multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 13:20, 8 Ianuarie 2010
40 de ani...puteti reduce aceasta perioada doar daca o expertiza tehnica justifica acest lucru (din punct de vedere fiscal)
altfel...amortizarea contabila poate sa difere de cea fiscala in functie de interesul economic al actionarilor.
la calculul profitului impozabil veti avea in vedere amortizarea fiscala.

spor!
~ Conținut șters la cerere ~
Termenul de amortizare al unui mijloc fix incepe de la data intrarii in functiune (ma rog, incepand cu luna urmatoare).

Chiar daca acea cladire a fost data in folosita in 1978 si dvs., presupun, ati achizitionat-o acum, termenul de 40 ani privind amortizarea incepe, de asemenea, tot acum.
:offtopic:
@cripa40: nu e nevoie sa deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect
durata normata nu are legatura cu durata reglementata in ceea ce priveste recuperarea valorii de achizitie prin includerea pe cheltuieli.
din punct de vedere fiscal, amortizarea este o constrangere, o politica, reglementata in functie de interesul fiscal al autoritatii, de viziunea sau lipsa de viziune a acesteia.
in perioada actuala (si nu numai) eu consider ca amortizarea fiscala ar trebui sa permita deduceri suplimentare pentru a se incuraja investitia si deci realizarea de noi capacitati de productie.
dar deh...s-a introdus scutirea pe profitul reinvestit...macar atat.
deci...asa cum explica si domnul Manea...valoarea de achititie se va amortiza din punct de vedere fiscal pe durata normata calculata incepand cu luna urmatoare celei in care s-a dat in folosinta bunul achizitionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare cladire reevaluata-ani- stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare:in cati ani se amortizeaza: - o cladire veche cumparata; -o cladire noua; -o cladire reevaluata. Multumesc si o zi ... (vezi toată discuția)
Amortizare autoturism giuglea giuglea Am achizitionat un autoturism second in valoare de 30000 euro.In cat timp il amortizez tinand cont ca doar 1500 lei este cheltuiala deductibila cu ... (vezi toată discuția)
Amz. fiscala versus amz. contabila kristinikk kristinikk Buna ziua. Cum diferentiez amortizarea fiscala de cea contabila. Firma detine echipamente tehnologice, iar pana acum amortizarea a fost trecuta in formularul ... (vezi toată discuția)