avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie drept de trecre si contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie drept de trecre si contract de vanzare cumparare

Buna ziua,

Am o intrebare cu privire la o declaratie de drept de trecere care trebuie trecuta in contractul de vanzare cumparare si pana acum, de doua saptamani notarii nu gasesc cum sa o rezolvare.

Este vorba despre doi proprietari cu doua terenuri in X (impartite in 4 pe schita de cadastru : lotul 1 si lotul 2, pe diagonala, ambele terenuri). Ambii proprietari au propria intrare in curte, de la strada insa ambii proprietari au in spate cate un teren iar ca sa intre pe el trebuie sa treaca printr-un metru patrat de teren al celuilalt proprietar, deci ambii proprietari sunt lispiti de access la drumul public pentru terenurile din spate

S-a facut o declaratie de trecere de comun acord intre actualii proprietari, (adica noi si vecinii) la notariat in 2019 si citez:
"Eu, Propriear Lot 2, acord vecinilor mei, accesul pe lotul 2 aflat in proprietatea mea catre lotului 1 aflat in proprietatea lor, conform planului cadstral ..."
Pe planul de cadastru nu este specificat drumul de acces si nici pe unde se acorda acest drept, iar la intabulare si cadastru, s-a trecut simplu " cu acces catre terenul proprietarului X".

Cand s-a facut declaratia, nici unul dintre terenuri (loturi) nu era intabulat, si nu se specifica in aceasta declaratie pe unde se face trecerea si cum, insa nu prea sunt multe optiuni avand in vedere ca fieacre intra de la starda prin poarta lui insa pentru a ajunge la terenul din spate se intersecteaza "la mijlocul lui X".

Acum 2021, unul dintre proprietari (eu) are cadastrul si intabularea facute si a si gasit cumparator care este la curent cu toata situatia.
Insa la notar ni se zice ca din cauza ca vecinul nu are cadastru si intabulare facuta pe terenul lui, faptul ca se face trecerea prin lotul lui, neintabulat, catre terenul nostru nostru ne cam impiedica sa finalizam contractul de vanzare cumparare pentru ca nu exista numar cadastral/intabulare pentru Declaratia de trecere, pentru a fi trecuta in contractul de vanzare cumparare.

Ni s-a spus initial ca ar trebui sa facem noi cadastrul si intabularea terenului vecinilor, ceea ce nu mi se pare just, poate al drumului de trecere. Dar cum reglementam cei 1,5m2 de trecere? Atat reprezinta dreptul de trecere.

V-ati mai confruntat cu asa ceva?

Chiar depindem de vecini, care nu vor sa isi bata capul cu astfel de acte?

Cadastrul si intabularea au fost finalizate anul acesta, la noi.

Drumul, accesul, nu a fost mentionat in contractul nostru de vanzare cumparare din "97.

Daca ma puteti indruma...lamuri v-as fi profund recunoscatoare.

Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
Durla, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren aledical aledical Buna seara . Am un teren pe care l-am intabulat in 2008 vecinul meu acum vrea sa intabule terenul , el spune ca am intrat pe terenul lui cu 3 m dar eu am fost ... (vezi toată discuția)
Cadastru / intabulare teren / drum acces helgapopa helgapopa In 2004 am cumparat un teren de 500 mp net, rezultat dintr-o lotizare-dezmembrare. In acelasi contract de vanzare-cumparare era inclusa si cota-parte din ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)