avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba vanzatorul.
Am vazut ca are un contract de vanzare cumparare. cadastru(pe cadastru era trecut la proprietar fostul proprietar- nu cel care il vinde), si cam atat,,, ne-a mai spus ca inainte de a cumpara terenul sa facem un extras de autenticitate sau ceva de genul acesta.
Va scriu deoarece nu cunosc nimic din acest domeniu si nu vrem sa fim pacaliti(sau sa mai platim acte pe care nu le are facute proprietarul.
Va multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 08:32, 28 August 2009
...consultati va rog un notar in care aveti incredere...
In primul rand, chiar daca va voi scrie actele pe care ar trebui sa le aiba proprietarul si d-voastra le veti solicita, nu uitati ca ar trebui si verificate de catre un avocat sau cel putin de catre notarul pe care il veti alege sa autentifice contractul de vanzare-cumparare.Mai mult decat atat, avocatul poate verifica daca titul de proprietate al vanzatorului si/sau al antecesorilor acestuia ar putea fi lovit de nulitate sau daca sunt anumite neregularitati care ar putea atrage vreun litigiu in viitor, lucru pe care notarul nu il va face(din pacate) #-o.
Actele care sunt obligatorii la o instrainare sunt urmatoarele: cadastru, incheiere de intabulare, titlu de proprietate al vanzatorului, certificat fiscal emis de catre Directia de Taxe si Impozite din raza imobilului. Odata prezentate aceste acte in original la notariat, notarul va putea solicita un extras de Carte Funciara pentru Autentificare ce va fi emis de Biroul De Carte Funciara din localitate/sector (Acest extras este obligatoriu la instrainare si este obligatia notarului sa il solicite si numai delegatul notarial il va putea ridica de la Biroul de Carte Funciara.)
Mai este un aspect care nu reiese din topic. Ati spus ca sunteti 3 familii. Daca cumparati toate "3 familiile" un teren , fiecare persoana in calitate de cumparator va detine o cota parte din acel teren , in indiviziune cu ceilalti. Acest aspect nu este recomandat. Indicat ar fi fiecare "familie" sa cumpere cate un lot de teren din intregul teren de care spuneti. Pentru aceasta ar trebui ca proprietarul actual sa faca dezmembrarea cadastrala a loturilor pe care le doriti , sa efectueze un cadastru pentru fiecare lot si sa il inscrie separat in Cartea Funciara, urmand ca dupa aceasta procedura sa se ajunga la vanzarea-cumpararea a unui lot/familie. Deci, pentru acest din urma caz se mai adauga la lista de acte necesare prezentata mai sus si : actul de dezmembrare, cadastrul pe lot si incheierea de intabulare separata pe fiecare lot.
Actul de dezmembrare, daca nu exista, se va face la notar iar , daca terenul este in intravilanul localitatii, proprietarul va trebui sa obtina un certificat de urbanism de la Primaria in raza careia se afla terenul.

Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
Amza Monica, Avocat
recomand si o verificare de suprafaţa se întâlnesc cazuri in care suprafaţa din măsurători este mai mica decât cea din acte. Si da este bine ca terenul sa fie dezmembrat acum.
Romanii pierd mai mult timp cu informarea privind cumpărarea unei plasme si dau mai putina importanta cumpărării unui teren de aici si atâtea probleme.

Parcela trebuie sa aibă acces - au mai fost cazuri in care nu aveau.:tooth:
Binenteles. Ca sa nu mai vorbim ca au fost cazuri in care au cumparat un teren pe care il considerau intr-o anumita zona si defapt real se afla la nu stiu cati km. De aceea , clientilor mei le pun la dispozitie un cadastrist pentru a verifica exact amplasamentul real al terenului. Multi cumparatori , din pacate inclusiv persoane care trebuiau sa cunoasca genul asta de inselaciuni, au fost pacaliti in cumpararea unui teren aflat in plan E si ei considerau si vroiau sa construiasca pe un teren plan A.
Multumesc de raspunsuri, in legatura cu drumul de acces...terenul este in forma de L iar pe o parte sa lasa un drum de servitute...iar a treia familie ar avea un drum de acces(cam ciudat ca este langa o scoala(mai precis intre scoala si terenul de sport al scolii....drumul acela de acces ar fii al primariei. Scoala am interles ca s-ar desfiinta...exista posibilitatea ca Primaria sa inchida drumul de acces?.

Alte discuții în legătură

Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? un lot de ... MariusMB MariusMB Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? Un lot de teren a fost impartit in un lot ca si drum de servitute si 5 loturi de casa pe partea stanga eu ... (vezi toată discuția)
Teren de vanzare fara acces la drum p_mira p_mira Buna ziua, vrem sa vindem un teren de 10.000 mp dezmembrat in 4 loturi - 3 loturi egale (2969mp) si 1 lot (1093mp) ca drum de servitute (de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute sau... escret76 escret76 Buna ziua! Am cumparat un teren pe care am ridicat o constructie cu aprobarea primariei, am intabulat-o, etc, iar ulterior cand am vrut sa bag gazele mi s-a ... (vezi toată discuția)