avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren de vanzare fara acces la drum
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren de vanzare fara acces la drum

Buna ziua, vrem sa vindem un teren de 10.000 mp dezmembrat in 4 loturi - 3 loturi egale (2969mp) si 1 lot (1093mp) ca drum de servitute (de-a lungul intregului teren). Problema este ca terenul nu are acces la drum, este pozitionat aproape de drum si are contructii vecine insa nu are efectiv o legatura cu drumul.. Intrebarea mea este daca il putem vinde asa, ramanand de datoria cumparatorului sa faca demersurile pentru a obtine acces la drum sau trebuie sa facem noi asta, inainte de vanzarea lui?
De asemenea as vrea sa stiu daca acest lucru ne impiedica sa obtinem certificatul de urbanism.. cei de la primaria Voluntari ne amana de 6 luni de zile cu acest certificat pe motiv ca parcela nu are acces la drum.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: p_mira , utilizator 07:18, 9 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti vinde un teren fara acces la drum.
Nu vi se poate da certificat de urbanism pentru un imobil fara servitute de trecere.
Trebuie sa obtineti dv. o servitute de trecere pe terenul altuia prin act autentic sau hotarare judecatoreasca.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Pentru obtinerea dreptului de servitute nu am nevoie de certificat de urbanism inainte?
Cum as putea sa obtin servitute de trecere, care sunt demersurile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca terenul e intravilan, accesul la drumul public e obligatoriu. accesul se asigura de catre proprietarul vanzator (daca in cartea funciara nu figureaza servitutea de acces, nici un notar nu va face actele de vanzare).
daca terenul dvs nu are acces, trebuie sa-l solicitati de la vecinul care e deranjat cel mai putin. acest acces poate fi acordat prin buna intelegere (se incheie act notarial) sau in instanta. e posibil ca instanta sa solicite expertize topo si altele.
in ambele cazuri, proprietarul drumului de servitute trebuie despagubit
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute cedat primariei klaudiu0302 klaudiu0302 Buna ziua, As vrea sa achizitionez un lot de teren. Proprietarul detine o parcela de 4000 mp care a parcelat-o in 9 loturi (8 loturi si un lot care este ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)