avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? Un lot de ...

Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ??
Un lot de teren a fost impartit in un lot ca si drum de servitute si 5 loturi de casa pe partea stanga eu cumparand unul din loturi, impreuna cu procentul respectiv din drumul de servitute.
Dupa ani, am vazut cu stupoare ca un proprietar de pe partea dreapta a drumului are proprietate de 1% din acest drum. Eu banuiesc cine i-a vandut, din cartea funciara nu imi este prea este clar. (Fostul proprietar din dreapta avea lot cu acces prin partea sa stanga si si-a impartit imobilul in doua, o parte ramanand cu acces pe stanga si o parte pe la noi, el neavand proprietate)
Conform legii procente din drumul de servitute nu se pot vinde decat cu o parte din bunul principal sau cu acordul in unanimitate a tuturor proprietarilor.

Cum pot da de urma actelor, cine a facut aceasta vanzare si pe ce baze legale, eventual anulare?
Cel mai recent răspuns: MariusMB , utilizator 20:22, 22 Octombrie 2020
Vedeti la OCPI. Sunt pe holuri niste atarnatori care pt. o suma de bani (se poate negocia!) va scot extras de carte funciara.
Pai in cartea funciara am observat aceasta problema. Respectivul are 1% din drumul de servitute in urma contractului de vanzare cumparare xxxxx.
Asta e intrebarea mea cum pot intra in posesia acelui act sa vad ce notar a semnat o astfel de vanzare si pe ce baza legala. Actualul proprietar poate a cumparat de buna credinta, cel care a vandut si primul proprietar care si-a facut dezmembrare sunt vinovati de ilegalitati.
Bineinteles ca actualul proprietar nu o sa imi dea de bunavoie sa ii vad actele fara sa il chem in judecata. In cartea funciara nu se specifica notariatul la care s-a facut aceasta vanzare.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2020
MariusMB, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de vanzare-cumparare nu vi-l va da nimeni, intrucat potrivit legii, nu sunteti indreptatit sa detineti un act de proprietate daca nu sunteti parte a acelui act sau mostenitor al uneia din parti.
Ganditi-va cum ar fi ca vecinul dvs. sau o alta persoana sa poata obtine contractul dvs. de vanzare-cumparare sau orice alt act semnat de dvs.

Asa cum singur ati spus, doar daca il chemati in judecata pe actualul proprietar pentru anularea actului (actelor, fiind vorba de vanzari succesive vor fi anulate in parte toate actele care au stat la baza acestor vanzari) prin care a fost dobandit in mod nelegal 1% din dreptul de proprietate asupra drumului de servitute, instanta la solicitarea dvs. il va obliga sa depuna contractul (contractele) de vanzare-cumparare in cauza sau va dispune depunerea lor de catre OCPI .

@mariusMB
"Actualul proprietar poate a cumparat de buna credinta, cel care a vandut si primul proprietar care si-a facut dezmembrare sunt vinovati de ilegalitati."

Cel mai probabil, actualul proprietar este de buna credinta daca este vorba de vanzari succesive, insa va trebui sa il chemati in judecata intrucat el este cel care detine in prezent cota 1 % din dreptul de proprietate asupra drumului si avand in vedere ca, nici dvs. si nici restul proprietarilor nu aveti vreo vina pentru fapul ca actele lui de proprietate asupra cotei 1% au fost incheiate cu nerespectarea legii.








Multumesc pt raspuns. Deci singura posibiltate de a investiga legalitatea actelor este chemarea in instanta.

Exista vreun temei legal ca procent din drumul de servitute sa fie vandut fara acordul tuturor proprietarilor catre o terta parte fara a se vinde si cota parte din bunul aservit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? Mariana Barbu Mariana Barbu posed intravilan un teren de 5300mp cu constructie. Intentionez sa vand din teren cca.2500mp,si accesul spre acel teren se va face pe un drum de servitute.Ce ... (vezi toată discuția)