avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren 3 persoane la comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren 3 persoane la comun

Cumparare teren la comun

Salutare,

Doresc sa cumpara o parcela de teren de 500 mp. Vanzatorul are 1500 mp si nu vrea sa vanda parcele de 500 mp ca sa nu aibe probleme din punct de vedere fiscal si vinde doar toata parcela intr-o singura tranzactie. Am mai gasit 2 prieteni care sunt interesat de cele 500-500 mp ramase ca sa construieasca case pentru revanzare.

Intrebarea mea este cum ar fi cel mai bine de procedat in aceasta situatie?

Daca cumpar doar eu cele 1500 mp si dupa le parcelez a 500-500-500 fiecare cu cf separat , o sa pot vinde doar 1 parcela pe an ca sa nu am probleme cu fiscul.

Ce ni sa porpus este urmatoarea situatie:

Sa cumparam terenul 3 persoane in comun, facem parcelarea in 500-500-500. Si dupa ce am facut acest demers sa facem partajarea 1/3 la notar si fiecare o sa aibe 500 mp pe numele lui. Asta ar evita problemele cu fiscul si de asemenea cost mai redus fata de vanzare cumparare.

Este asta cea mai buna solutie pentru situatia noastra ?

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2021
Bubuka, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:26, 18 Iulie 2021
Dacă asta cu fiscul v-a spus-o vânzătorul, este cea mai mare vrăjeală ever. Fiscul nu are nicio treabă.
Proprietarul nu va poate vinde doar 500 m.p, pentru ca ar însemna să dezmembreze terenul în doua loturi (unu de 500 m.p și unu de 1000)
Iar asta presupune sa facă documentația cadastrala de dezmembrare, sa încheie un act notarial de dezmembrare, sa îl intabuleze, după care sa va vândă dvs 500 m.p.
Ceea ce înseamnă timp și cheltuiala, plus grija dacă va mai găsi încă un cumpărător pentru lotul care rămâne.
Mai pe românește: nu vrea sa își bata capul, sa cheltuiască și sa umble și va baga pe gat tot terenul de 1500 m.p.

Dacă ați mai găsit 2 prieteni, foarte bine.
Dar sa știți ca nu e din cauza fiscului, ci din cauza comodității vânzătorului.
Da, puteți cumpără toți 3 în indiviziune, dar ulterior pașii de mai sus, va trebui sa ii faceți dvs.
Mai exact: după ce cumpărător toți 3, va trebui sa contactați un inginer de cadastru și sa va întocmească documentația cadastrala de dezmembrare. Veți avea câte o schiță pentru fiecare lot.
După care, toți 3, împreună cu soțiile (dacă sunteți căsătoriți, cotele de 1/3 sunt bunuri comune), va veți adresa unui birou notarial pentru încheierea unui act de dezmembrare.
Acesta se intabuleaza și după aproximativ o săptămână, puteți încheia un act de partaj, în urma căruia sa va luați fiecare lotul. Abia după partaj, fiecare va fi proprietar exclusiv pe lotul sau.
Atenție, însă, că fiecare dintre dvs va trebui sa aibă ieșire la drum. Iar în momentul în care cadastristul va va întocmi documentația pentru dezmembrare, este posibil ca loturile sa nu iasă tocmai egale de 500 m.p fiecare.
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Cum se iese din indiviziune? AlinaS7 AlinaS7 Buna ziua, Suntem 3 surori si mostenim un teren forestier.Cum iesim din indiviziune?Ce pasi trebuie urmati? Va multumesc (vezi toată discuția)
Partaj succesoral cu vanzaare DanielAl DanielAl Am de rezolvat următoarele obiective: I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 ... (vezi toată discuția)