avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Plata creditului in caz de deces..
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Plata creditului in caz de deces..


Buna seara!Am si eu o problema...mama mea a decedat in luna septembrie si avea un credit la o banca si deasemeni avea si asigurare medicala!
Cum se procedeaza...ce se intampla cu datoria ei la banca?Mentionez ca a decedat datorita unei boli grave!
Cel mai recent răspuns: miriam_mir , utilizator 22:41, 14 Ianuarie 2010
Dupa decesul unei persoane, mostenitorii acesteia vor prelua si activul si pasivul masei succesorale, adica si bunurile dar si datoriile.
Pt ca datoriile sa fie platite exclusiv din totalul masei succesorale, se poate accepta mostenirea sub beneficiu de inventar.
Cu alte cuvinte, dvs. acceptati sub beneficiu de inventar, iar banca va executa silit in contul datoriei ( din care va scadea prima de asigurare) bunurile lasate de mama. Daca nu faceti asta, banca poate sa va urmareasca pe dvs in calitate de mostenitor pt executare silita.
Daca prima de asigurare acopera toata datoria, creditul se va considera platit si nu se va mai intampla nimic.
Prima de asigurare este suma de bani pe care o persoana(fizica sau juridica)in calitate de contractant al asigurarii sau asigurat,se obliga sa o achite societatii de asigurare iar aceasta preia riscul producerii unor anumite evenimente.
Cu referire stricta la asigurarea de viata,la producerea riscului asigurat,despagubirea se acorda asiguratului(in cazul clauzelor medicale)sau beneficiarului asigurarii in cazul decesului persoanei asigurate.
Daca acel credit a fost conditionat de existenta unei asigurari de viata,suma asigurata in caz de deces este acoperitoare(sau ar trebui).
Nu stiu la ce tip de asigurare va referiti.Mama dv. avea o asigurare medicala sau o asigurare de viata?Daca aceasta exista,banca trebuia informata cu privire la deces.


Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
ContSters76710, utilizator
miriam_mir a scris:


Buna seara!Am si eu o problema...mama mea a decedat in luna septembrie si avea un credit la o banca si deasemeni avea si asigurare medicala!
Cum se procedeaza...ce se intampla cu datoria ei la banca?Mentionez ca a decedat datorita unei boli grave!

Atentie la aceasta boala grava:
Daca era instalata inainte de incheierea politei de viata(uzual este forma solicitata de banci) si nu a fost declarata de solicitant la intocmirea cererii de asigurare, exista riscul de a fi refuzata despagubirea.Daca exista clauza "Deces din oricare cauza" atunci se va plati indemnizatia :bancii pentru acoperirea creditului nerambursat si diferenta mostenitorilor legali.Anuntati banca asupra decesului si solicitati asiguratorului plata indemnizatiei de deces.
Buna seara...deci ,stiu sigur ca mama mea nu a declarat la banca ca ea suferea de o boala grava,deoarece de 8 ani nu a mai avut probleme,dar aceasta boala a recidivat ..... de aceea a facut si creditul acum 2 ani...nestiind ca se va intampla aceasta nenorocire....dar nu stiu ce a mai complectat ea la banca(stiu ca ceva in legatura cu bolile de care sufera,dar concret nu stiu)...daca vreti o ma uit in contract daca-mi cereti detalii!Creditul era facut pe o indemnizatie speciala,dar ea era pensionata de boala
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
miriam_mir, utilizator
Polita de asigurare de viata, se incheie dupa ce solicitantul completeaza un formular cu caracter de declaratie , in care trebuie sa confirme /infirme daca sufera de anumite boli grave(cancer,TBC,nevrotice ,etc,).In cazul in care se dovedeste ca decesul a survenit in urma bolii deja instalate, si declaratia a fost falsa(nu poate fi omisiune, fiind vorba de bifare cu DA/NU la intrebari cuprinse in formular), indemnizatia nu se plateste.In unele cazuri, existand declarate anumite boli cronice avute/vindecate, asiguratorul poate acoperi riscul de deces pentru recidiva prin stabilirea unei prime suplimentare sau sa excluda punctual bolile specificate, sau sa refuze incheierea politei.
Excluderile generale le gasiti in Conditiile de asigurare atasate politei, iar cele suplimentare in rubrica Mentiuni speciale din polita.

Alte discuții în legătură

Asigurare credit bcr druta eva druta eva Buna.Mama a decedat recent, avea un credit la BCR, contractat in mai 2006, cu asigurare de viata aferenta creditului. am depus actele solicitate de asigurator ... (vezi toată discuția)
Credit cu polita de asigurare edigab edigab Buna ziua, am o problema, tatal meu a contractat un credit in 2006 la o banca Bancpost ulterior a fost sunat si i sa comunicat ca a fost incheiata o polita ... (vezi toată discuția)
Rate platite dupa persoane decedate atilakrizsan atilakrizsan Socrul meu a anprumutat o suma de bani de la banca( Citi bank ) an doua transe. Adica 10000 ron cu asigurare de viata . Dupa 2-3 ani a m-ai anprumutat 5000 ... (vezi toată discuția)