avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua, Am avut in 2017 o plagere penala. Am fost ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua, Am avut in 2017 o plagere penala. Am fost chemat la ...

Buna ziua,
Am avut in anul 2017 o plangere penala. Am fost chemat la sediul politiei si am dat declaratii. Dosarul a fost trimis la judecatorie in 29 noiembrie 2019 unde s-a hotarat renuntarea la urmarirea penala, hotarare definitiva si s-a stipulat faptul ca in temeiul art.275 alin(3) cheltuielile judiciare sunt suportate de catre stat.
In luna iulie 2021 am primit poprire pe cont pentru suma de 700 lei cheltuieli judiciare ale dosarului din 2017. M-am interesat si am intrat in posesia unei ordonante a procuraturii emisa inainte de a se judeca cazul trimis de ei adica pe 9 sept 2019 prin care sunt obligat sa platesc cheltuielile judiciare.. Instiintarea de plata a parchetului nu a intrat in posesia mea sub nici o forma (posta, curier , inmanata personal, etc)
Intrebarea mea este - Daca judecatoria hotareste ca intra in sarcina statului cheltuieli judiciare , iar parchetul a emis inainte de proces obligativitatea de plata a cheltuielilor judiciare, eu ce sa fac pentru a mi se ridica poprirea? Hotararea judecatoreasca anuleaza ordonanta Parchetului de plata a cheltuielior judiciare?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2021
KATA1313, utilizator
Cel mai recent răspuns: KATA1313 , utilizator 14:50, 21 Iulie 2021
Cheltuielile judiciare din ordonanta parchetului trebuiau achitate de dvs., pentru ca ele sunt aferente fazei de cercetare penala, pe de o parte, iar pe de alta parte ordonanta parchetului a avut ca si solutie finala renuntarea la urmarirea penala, iar conform procedurii instanta a admis cererea de confirmare formulata de procuror.
Art. 274. c.proc.pen.
(1) În caz de renunțare la urmărirea penală, condamnare, amânare a aplicării pedepsei sau renunțare la aplicarea pedepsei, inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepția cheltuielilor privind avocații din oficiu și interpreții desemnați de organele judiciare, care rămân în sarcina statului.
........................................................................................................
Potrivit dispt.art.318 al.14 si 15 c.proc.pen., instanta are obligatia sa verifice legalitatea si temeinicia ordonantei de renuntare la urmarirea penala., aceste ultime cheltuieli ocazionate de aceasta procedura ramanand in sarcina statului.
Art.318 al.14 si 15 c.proc.pen.
..................................................................
(14) Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevazute la alin. (12), precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala. Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica solutionarea cererii de confirmare.

(15) Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:
...................................................................
Concluzionand, hotararea instantei nu anuleaza ordonanta , ci o confirma.





Va multumesc pentru raspunsul promt si bine argumentat.
Eu nu am primit ordonanta parchetului prin care se mentiona plata cheltuielilor judiciare, abia acum am aflat in urma popririi si nu intelegeam fenomenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutia pe scurt vs hotararea redactata RGhe RGhe Buna ziua! Ma intereseaza daca solutia pe scurt difera de hotararea redactata. Am primit renuntare urmarire penala si obligatia cheltuielilor de judecata. Ma ... (vezi toată discuția)
Confirmare renuntare urmarire penala art 318 alin12 ncpp Madalin0123 Madalin0123 Ieri am fost la tribunal si a ramas sa se pronunte , iar pe internet a aparut solutionarea: Solutia pe scurt: În baza art. 318 alin. 15 C.proc.pen. admite ... (vezi toată discuția)
Prins cu marijuana Asdfgh75 Asdfgh75 Salut! Vara trecuta in urma unui control s au găsit asupra mea 2.9 grame de marijuana. In acest timp am fost urmărit penal, chemat la sediul diicot pentru ... (vezi toată discuția)