avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute pentru loturile invecinate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute pentru loturile invecinate

Buna ziua,
Pe o suprafata de teren, in urma parcelarii, respectiv vanzarilor catre mai multi proprietari, s-a prevazut si un drum de servitute pe partea stanga de la un capat la altul, adica pe lungime. Fiecare propietar si-a construit sau inca construieste blocuri de locuinte. Intre timp unul dintre proprietari, detinator de drept de servitute pe acest drum, conform lotului detinut pe partea stanga, cumpara si un lot de teren aflat de partea cealalta a drumului, cu intentia de a construi si aici un bloc de locuinte, ai caror noi proprietari vor urma sa foloseasca acelasi drum de servitute prevazut doar pentru proprietarii de pe partea stanga. Este corecta aceastas abordare? Actaulul proprietar are drept de servitute pe acest drum, dar conform lotului vechi de teren, pe care deja construieste un bloc de locuinte, Pentru noul lot de teren, cumparat de partea cealalta a drumului, nu ar trebui sa asigure viitorilor proprietari un alt drum de servitute? Nu trebuie acordul tuturor proprietarilor de pe partea stanga? Cele doua loturi mari initiale nu au avut si nu au nimic in comun unul cu celalat. Drumul de servitute a fost creat doar din suprafata lotului mare initial din partea stanga, adica proprietarul/mostenitorii lotului mare din dreapta nu au contribuit cu nimic.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2021
vpreda2003, utilizator
Sigur ca da!
Orcare dintre proprietari trebuie sa aiba acces la proprietatea sa pe un drum de servitute, daca nu se poate direct din drumul principal.
Multumesc pentru raspuns, dar probabil ca nu m-am facut inteles.
Drumul de servitute a fost creat strict pentru loturile din stanga. Proprietarul lotului din dreapta are vreun amestec? Au fost doua loturi de teren total diferite, cu prprietari diferiti.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Sigur ca da!
Orcare dintre proprietari trebuie sa aiba acces la proprietatea sa pe un drum de servitute, daca nu se poate direct din drumul principal.

Si proprietarul lotului din dreapta are alta posibilitate sa ajunga pe proprietatea lui, in afara de drumul de servitute creat pentru loturile din stanga?
Va multumesc inca o data pentru raspuns, dar ce legatura are noul lui terenul din dreapta cu drumul nostru de servitute? E problema lui daca are sau nu acces. Cand l-a cumparat nu trebuia sa se intereseze? Nu ar trebui sa i se asigure un nou drum de servitute paralel cu cel creat pentru loturile din stanga? Totusi, in cazul acesta are acces la drumul principal.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Si proprietarul lotului din dreapta are alta posibilitate sa ajunga pe proprietatea lui, in afara de drumul de servitute creat pentru loturile din stanga?

S-o luam altfel:
Avem doi proprietari diferiti cu doua loturi alaturate distincte fiecare si cu capetele situate intre doua strazi principale. Vecinul din stanga, cu 7-8 ani in urma hotaraste sa-si imparta terenul in 8 loturi pentru a le valorifica mai usor. In acest sens, lasa si un drum de servitute pe partea dinspre vecinul din dreapta, drum constituit doar din lotul lui initial.
Acum, vecinul din dreapta se hotaraste si el sa isi parceleze terenul pentru valorificare.
S-o luam pas cu pas:
1. Pana in acest moment, proprietarul terenului din dreapta are vreun drept asupra drumului de servitute creat pentru loturile din stanga, el neparticipand initial cu nicio suprafata din terenul sau la momentu constituirii drumului de servitute?
2. Sa zicem ca loturile de pe terenul din dreapta se vand doar catre alte persoane absolut necunoscute. Vreunul din noii proprietari ai loturilor din dreapta pot sa aiba vreun drept asupra drumului de servitute creat pentru loturile din stanga?
3. Dar daca unul dintre proprietarii de loturi din stanga cumpara un lot din terenul din dreapta?
4. In ce conditii, proprietarii din stanga isi pot imprejmui cu gard drumul de servitute? Trebuie acordul tuturor proprietarilor sau 50+1?
PS: Ideal ar fi ca inainte de vanzare, respectiv impartire pe loturi a terenului din dreapta, proprietarul sa asigure un nou drum de servitute paralel cu cel existent deja. In acest fel s-ar face un singur drum comun cu o latime corespunzatoare si pe care sa poata intra usor si o masina de interventie si pe care sa poti sa faci si niste trotuare pietonale decente. Vorbim aici de constructie de blocuri de locuinte cu cel putin 8 niveluri si minim 50 de apartamente si nu de o simpla casa sau vila. Vorbim de trafic auto intens, strazile principale din capete fiind strazi cu sens unic.

Alte discuții în legătură

Situatie drum servitute. posibile riscuri? zgabi zgabi Buna ziua, Am un lot de teren la care am acces printr-un drum de servitute. Atit lotul meu cit si drumul de servitute prin care am acces, au facut parte ... (vezi toată discuția)
Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? un lot de ... MariusMB MariusMB Drum de servitute - vanzare ilegala - cai de atac ?? Un lot de teren a fost impartit in un lot ca si drum de servitute si 5 loturi de casa pe partea stanga eu ... (vezi toată discuția)