avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract ºi mod de restituire cãtre o persoanã ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract ºi mod de restituire cãtre o persoanã fizicã a unui împrumut pentru înfiinþarea firmei

Bună ziua,
Costurile pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale (SRL, asociat unic) îmi vor fi acoperite prin împrumut de către o persoană fizică. Pentru a-i putea returna banii legal şi corect vă rog să-mi spuneţi următoarele:
- Contractul se va face între două persoane fizice (creditorul persoană fizică şi debitorul eu, tot persoană fizică), sau se poate antama deja noua societate comercială la plata creditului prin, să zicem, înregistrarea împrumutului în aceeaşi zi cu cea a înfiinţării firmei şi menţionarea SRL-ului ca debitor?
- Dacă contractul este încheiat între persoane fizice, pot în calitate de asociat unic şi administrator să-i returnez creditorului din încasările firmei împrumutul, acesta urmând a fi înregistrat legal ca cheltuieli?
- Care este dobânda minimă legală percepută pentru astfel de tranzacţii? Bănuiesc că perioada de graţie şi termenul de rambursare cad la înţelegerea părţilor.
- Unde pot găsi un model al unui asemenea contract, dacă acesta trebuie legalizat la notariat şi costurile legalizării unui asemenea contract.
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ionut.iosub , utilizator 11:05, 8 Ianuarie 2010
Sfatul meu este sa incheiati un contract de imprumut fara dobanda, la notariat, intre d-voastra ca persoana fizica si cealalata persoana fizica, cu plata la un termen fixat, cert, pentru ca mai apoi, in calitatea d-voastra de asopciat unica sa va recuperati banii de infiintare a societatii din pe baza unei dispozitii de plata din partea acesteia, pentru ca mai apoi sa returnati imprumutul.

Trebuie sa stiti ca orice suma de bani pe care o veti investi in societatea nou infiintata, in calitate de asociat unic, va statueaza in pozitia de creditor a acesteia.
Mulţumesc de răspuns. Dacă am înţeles bine, lanţul este cam aşa:

Creditor PF -> Creditor eu ca PF -> Debitor SRL -> Debitor eu ca asociat unic -> PF

Întrebarea mea viza în special dacă pot returna legal împrumutul din veniturile firmei, nu ale mele personal, chiar dacă împrumutul se încheie între două persoane fizice, înainte de înfiinţarea propriu-zisă a societăţii comerciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut acordat - procedura legala? Nina1 Nina1 Este incheiat legal un contract de imprumut realizat intre 3 parti, astfel : 1parte - .persoana fizica in calitate de imprumutant, a2a parte - .persoana ... (vezi toată discuția)
Imprumut firma Alex28 Alex28 Sunt asociat unic si administrator al unui srl. Vreau sa imprumut firma cu o suma, pe care sa mi-o returneze dupa un anumit timp (cu sau fara dobanda). Cum pot ... (vezi toată discuția)
Actionar unic ??? gabi23_69 gabi23_69 buna ziua. doresc sa infiintez un srl care va fi administrat de mine, stiu ca daca sunt actionar unic nu pot fi si angajat al firmei. care este procentul minim ... (vezi toată discuția)