avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare teren extravilan

Bună ziua!
Vă rog să mă ajutați în rezolvarea următoarei spețe.
Doresc să cumpăr un teren agricol extravilan situat la 10 km de frontiera de stat.
A fost parcursă la primarie procedura prevăzuta de Ordinul nr.311/2020 privind vanzarea terenului, dar primaria nu a eliberat adeverinta de vanzare libera pe motiv ca nu poate (nu am inteles de ce ).
A fost obtinut avizul de la Directia Agricola pentru vanzare.
Vanzatorul a depus actele necesare vanzarii la notariatul ales de el, notarul fiind de acord cu intocmirea actului de vanzare cumparare fara avizul specific al Mapn, motivand ca ma incadrez la preemptori. Dupa pararea mea nu intru în niciuna din cele 7 categorii de preemptori definite de Ordinul nr.311/2020. În plus, procedura la primarie am parcurs- o in calitate de potential cumparator.
Intrebarea mea este daca este legala incheierea contractului de vanzare cumparare fara avizul MAPN in conditiile prezentate mai sus, și ce mi se poate intampla ulterior daca actul notarial nu este legal intocmit?
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2021
anca.miron, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:20, 27 Iulie 2021


Daca sunteti sigura ca nu sunteti preemptor iar in cartea funciara a imobilului este prevazut faptul ca imobilul se afla sub incidenta art 3. al 1 din Legea 17/2014, va ramane sa cititi Legea 17/2014 in forma actualizata puteti trage singura concluziile:

Articolul 3
(1) Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km față de frontiera de stat și țărmul Mării Negre, către interior, precum și cele situate în extravilan la o distanță de până la 2.400 m față de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naționale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, prin structurile interne specializate menționate la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, cu modificările și completările ulterioare.
[...]

Articolul 16
Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempțiune, potrivit prevederilor art. 4-4^2, sau fără obținerea avizelor prevăzute la art. 3 și 9 este interzisă și se sancționează cu nulitatea absolută.

Articolul 13
Încălcarea dispozițiilor prezentei legi atrage răspunderea administrativă, contravențională sau civilă, după caz.

Articolul 14
Constituie contravenții următoarele fapte:
[...]
b) vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan fără avizul specific al Ministerului Apărării Naționale, prevăzut la art. 3 alin. (1), dacă această situație era notată în cartea funciară la data solicitării extrasului de carte funciară pentru autentificare;
[...]

Articolul 15
Contravențiile prevăzute la art. 14 se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua detin adeverinta de vanzare libera emisa inaintea intrarii ... curios20 curios20 buna ziua Detin adeverinta de vanzare libera emisa inaintea intrarii in vigoare a ultimei legi vanzare terenuri extravilan .1)Are o scadenta adeverinta ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vânzare teren agricol Iulian B Iulian B Bună ziua. În anul 2018 am făcut o promisiune de vânzare cumpărare pt 1 ha teren agricol, eu cumparator si o rudă vânzător, am achitat suma integral ... (vezi toată discuția)
Cumpărare teren. ce înseamna imobil aflat sub incidenta art ... clerionacademy clerionacademy Cumpărare teren. Ce înseamna imobil aflat sub incidenta art 3, alin 1, legea 17/2014? Apare în cf ul terenului pe care vreau sa l cumpăr (vezi toată discuția)