avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. In cazul unui accident de muncă. Cine ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. In cazul unui accident de muncă. Cine trebuie să ...

Buna ziua. In cazul unui accident de muncă.
Cine trebuie să plătească concediul medical la muncitor, incazul in care muncitorul a muncit in ultimul an doar doua luni. ?
Si conform carui legi ?
Mulțumesc...
Dan din Timișoara
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:21, 27 Iulie 2021
Buna ziua,
Art. 19 din Legea 346/2002
(1) Baza de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se determină ca medie a câștigurilor brute definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, realizate lunar de către asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media câștigurilor brute realizate lunar de către asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie câștigul lunar brut realizat de asigurat în prima lună de activitate.

Concediul se plateste de angajator, urmand ca acesta sa recupereze banii de la Casa de Pensii, cea care administreaza Fndul din care sa platesc aceste indemnizatii si la care cotizeaza toti angajatorii.

Ar trebui ca cei de la SSM si Salarizare sa stie ce au de facut...
Daca nu... luati legatura cu Casa judeteana de pensii si va indruma dumnealor.
Plata indemnizatiei se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicate,
ART. 34 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boliprofesionale.
ART. 35 Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.
ART. 36 (1) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale şi profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
(2) Medicul asigurătorului poate decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reluarea activităţii în acelaşi loc de muncă sau în alt loc de muncă ori poate propune pensionarea de invaliditate.
(3) Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, în funcţie de evoluţia cazului şi de rezultatele acţiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPAS.
ART. 37 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispoziţiilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari accident de munca P.Daniela P.Daniela Buna ziua! Am rugamintea sa ma luminati #-o...si pe mine (nu am avut astfel de cazuri).... 1. Unde se depune certificatul medical eliberat in urma unui ... (vezi toată discuția)
Drepturi boala profesionala Ana maria Fetcu Ana maria Fetcu Buna ziua! Sunt angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata si sunt in concediu medical de 5 luni de zile, iar la ultima internare certificatul ... (vezi toată discuția)
Indemnizație accident de munca Manu claudia Manu claudia În 6.07.2017 am suferit un accident de munca- fractura deschisa de tibie si peroneu , în primul concediu medical după spitalizare a fost menționat - ... (vezi toată discuția)