Buna ziua!
Sunt angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata si sunt in concediu medical de 5 luni de zile, iar la ultima internare certificatul medical mi-a fost eliberat pe cod 04 Boala profesionala. Acum cand am incasat salariul am constatat ca este diminuat si de la contabilitate mi s-a comunicat ca imi va fi mai mic salariul pe cod de certificat 04 pentru ca nu se mai calculeaza la salariul meu ci la salariul brut pe economie intrucat ma aflu in concediu medical de 5 luni si pe aceasta perioada nu mi-a fost platita contributia la fondul de pensii, iar acest certificat de boala profesionala imi este platit de casa de pensii. As avea rugamintea sa imi spuneti si sa ma invatati cum trebuie sa procedez, in ce temei legal mi se aplica aceasta diminuare si inteleg ca avand cod de boala profesionala sunt dezavantajata atat acum cat si pe viitor. De altfel nu cunosc nici ce drepturi as avea avand boala profesionala. Va multumesc!
Cazul dvs. trebuia cercetat de catre Directia de sanatate publica judeteana si inregistrat ca boala profesionala de catre angajator prin completarea formularului BP 2.
Plata pentru boala profesionala se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP
SECŢIUNEA a 3-a Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă.
-art.32 (1) Asiguraţii beneficiază de o indemnizaţie pe perioada în care se află în incapacitate
temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se
vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcţiile de sănătate publică judeţene
şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
-art.33 (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate
temporară de muncă reprezintă 80% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor
medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
-art.34 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli
profesionale.
-art.35 Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.
-art. 36 (1) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale şi profesionale a
asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
(2) Medicul asigurătorului poate decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru
continuarea programului recuperator, reluarea activităţii în acelaşi loc de muncă sau în alt loc
de muncă ori poate propune pensionarea de invaliditate.
(3) Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, în
funcţie de evoluţia cazului şi de rezultatele acţiunilor de recuperare, conform procedurilor
stabilite de CNPAS.
-art.37 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispoziţiilor legale.
-art.38 În situaţia în care medicul expert al asigurărilor sociale din sistemul public de pensii decide încadrarea într-un grad de invaliditate, indemnizaţia se va acorda până la sfârşitul lunii
următoare celei în care s-a dat avizul de pensionare, fără a se depăşi durata maximă de
acordare a concediului medical, prevăzută la art. 36.
Dupa cum se observa legea nu mentioneaza ca reper salariul brut pe economie, ci castigurile dvs. salariale din ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului.
Solicitati in scris angajatorului, cu nr. de inregistrare/ data articolul de lege conform careia calculeaza concediul medical raportat la salariul brut pe economie.
Este posibil ca dvs. sa fi semnat CIM avand salariul brut pe economie, dar sa primiti in mana alta suma de bani, mai mare, nementionata in CIM. Cum este posibil ? Numai angajatorul va poate da raspuns.
Taxele si impozitul se platesc la salariul mentionat in CIM. Din pacate, nu se platesc la suma pe care o primeste in realitate lucratorul, daca presupunerea mea, ca una ati semnat si alti bani primiti, este valabila in cazul dvs.
Lucrez intr-o institutie de stat si contractul de munca s-a semnat potrivit grilei de incadrare din acel an. pe urma in functie de reglementarile legale salariul s-a marit, trecand pe trepte si grade de salarizare potrivit vechimii.Nu sunt incadrata pe un salariu si platita cu mai multi bani in fapt. Cat am pe fluturasul de salariu atat si incasez. Va multumesc pentru sfaturi.
De la Casa Judeteana de Pensii le-a spus modul de calcul. Faptul ca eu sunt in concediu medical din luna martie, dar pe cod certificat 01, adica boala obisnuita, si din septembrie mi s-a schimbat codul de certificat pe 04, boala profesionala, imi va calcula concediul medical in mod diferit. Mi-au explicat ca au platit contributia la CAS calculata la valoarea salariului minim brut pe economie, cei 10,5%, si ca pe luna as fi platit vreo 83 de lei.Iar pentru ca in ultimele 6 luni am fost in concediu medical considera ca nu am realizat venituri, concediul medical nu il asimileaza salariului si atunci mi-au calculat prin raportare la salariul minim brut pe economie, valoarea ce a fost avuta in vedere la plata celor 10,5 procente la CAS. Este corect? Legea nu specifica nimic de faptul ca daca in ultimele 6 luni m-am aflat in concediu medical sa imi ia in considerare venitul minim brut pe economie ce a fost luat in calcul la plata contributiei CAS. Va multumesc!
NU ati citit ce am scris anterior: " ... Solicitati in scris angajatorului, cu nr. de inregistrare/ data articolul de lege conform careia calculeaza concediul medical raportat la salariul brut pe economie .... ". Nu dupa vorbele transmise de un functionar de la CJP trebuie sa se ia angajatorul, ci dupa lege. Sa precizeze actul normnativ prin care s-au aprobat respectivele instructiuni de la CJP.