avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi boala profesionala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi boala profesionala

Buna ziua!
Sunt angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata si sunt in concediu medical de 5 luni de zile, iar la ultima internare certificatul medical mi-a fost eliberat pe cod 04 Boala profesionala. Acum cand am incasat salariul am constatat ca este diminuat si de la contabilitate mi s-a comunicat ca imi va fi mai mic salariul pe cod de certificat 04 pentru ca nu se mai calculeaza la salariul meu ci la salariul brut pe economie intrucat ma aflu in concediu medical de 5 luni si pe aceasta perioada nu mi-a fost platita contributia la fondul de pensii, iar acest certificat de boala profesionala imi este platit de casa de pensii. As avea rugamintea sa imi spuneti si sa ma invatati cum trebuie sa procedez, in ce temei legal mi se aplica aceasta diminuare si inteleg ca avand cod de boala profesionala sunt dezavantajata atat acum cat si pe viitor. De altfel nu cunosc nici ce drepturi as avea avand boala profesionala. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:44, 6 Aprilie 2017
Din prevederile alambicate de mai jos (asa stim sa facem legile, cat mai incurcate cu putinta!)
se intelege asa:
- angajatorul plateste contributia la Fondul de Accidente de Munca si Boli Profesionale (FAAMBP) raportata la baza de calcul formata din veniturile brute lunare ale angajatilor fara concediu medical in luna respectiva + salariul minim pe economie corespunzator zilelor de concediu medical pentru angajatii aflati in aceasta situatie.
- Intrucat indemnizatia pentru concediul medical cod 04 se suporta din FAAMBP, la calculul acesteia se considera veniturile care au fost baza de calcul al contributiei la acest fond.
- concluzia: calculul s-a facut corect.


Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale

ART. 19
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.



Codul fiscal:

Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, entităţi asimilate angajatorului şi orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor

ART. 296^5
(1) În sistemul public de pensii, în cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunară de calcul o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b). ......
(5) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurare la accidente de muncă şi boli profesionale reprezintă suma câştigurilor brute realizate lunar de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), respectiv salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională.

ART. 296^3
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
a) persoanele fizice rezidente, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte;
b) persoanele fizice nerezidente care realizează veniturile prevăzute la lit. a), cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte;
....
e) persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, atât pe perioada în care persoanele prevăzute la lit. a) şi b) desfăşoară activitate, cât şi pe perioada în care acestea beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate; .....
g) orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
prevederi legale boala profesionala
Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca fac parte din cei carora nu li se aplica legea 346/2002 (art.5 al.2) ce drepturi am ca urmare a unei boli profesionale (necercetata bineinteles, pentru ca la noi in sistem nu exista asa ceva), pensie de boala, conditii de munca, etc. Sau macar ce legislatie se aplica, pt. ca legea 319.2006 si normele de aplicare prevad prea putin. Am avut un AVC in urma cu 1 an, dupa revenirea la serviciu mi-au dat o activitate mai usoara, dar momentan sunt amenintat sa merg la vechiul loc de munca si nu stiu daca voi putea face fata, sau ma risc. AVC ischemic de 2/2 cm facut pe baza de incordare neuropsihica (munca in conditii de stres, incredintare de sarcini multiple din lipsa de personal, cand am cerut ajutorul s-a ridicat din umeri, etc), cu recuperare partiala dar pericol de recidivare - asa mi-a zis doctorul. Mentionez ca momentan lucrez pe un post cu un indice de salarizare mai mic decat postul pe care sunt titular, de unde si amenintarile, dorindu-se probabil sa eliberez postul. Inteleg situatia, dar nu m-am imbolnavit din cauza mea si cand am cerut ajutorul nu am fost luat in seama. La serviciu nu am pe cine sa intreb. Am intrebat medicul unitatii si mi-a zis ca nu stie. La personal si la protectia muncii, la fel. Din calculele mele, daca m-as pensiona anticipat as pierde destul de mult (am doar 18 ani vechime militara si cotizata gr.I si doar 43 de ani varsta).
Va multumesc.

art.5 (2) Prevederile prezentei legi nu se aplica personalului militar si civil angajat pe baza de contract si personalului asigurat in sistemul propriu al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si in cel al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Directia Generala de Protectie si Anticoruptie*).
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Daca boala de care suferiti nu a fost cercetata/ inregistrata ca boala profesionala nu aveti cum sa beneficiati de drepturile pentru aceasta afectiune datorata desfasurarii activitatii la locul de munca.
Angajatorul v-a distribuit pe un post in care riscurile profesionale existente nu va fac inapt pentru acesta.
Repartizarea la vechiul loc de munca se poate face numai cu avizul mediclui specialist de medicina muncii.
Personal, nu detin cunostinte despre modul de pensionare din sectorul militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical cauzat de accident andad andad As dori sa stiu cum se calculeaza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical cauzat de un accident de munca, pentru un angajat care a mai avut in ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale accident de munca zanu zanu Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale accident de munca boala profesionala (cod 03, respectiv 04) include indemnizatiile pentru concediile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical accident de munca margareta2 margareta2 Va rog sa-mi spuneti daca pot plati un concediu medical pentru accident de munca, in conditiile in care angajatul nu are stagiul compet de cotizare (are doar ... (vezi toată discuția)