prevederi legale boala profesionala
Buna ziua. Spuneti-mi va rog, daca fac parte din cei carora nu li se aplica legea 346/2002 (art.5 al.2) ce drepturi am ca urmare a unei boli profesionale (necercetata bineinteles, pentru ca la noi in sistem nu exista asa ceva), pensie de boala, conditii de munca, etc. Sau macar ce legislatie se aplica, pt. ca legea 319.2006 si normele de aplicare prevad prea putin. Am avut un AVC in urma cu 1 an, dupa revenirea la serviciu mi-au dat o activitate mai usoara, dar momentan sunt amenintat sa merg la vechiul loc de munca si nu stiu daca voi putea face fata, sau ma risc. AVC ischemic de 2/2 cm facut pe baza de incordare neuropsihica (munca in conditii de stres, incredintare de sarcini multiple din lipsa de personal, cand am cerut ajutorul s-a ridicat din umeri, etc), cu recuperare partiala dar pericol de recidivare - asa mi-a zis doctorul. Mentionez ca momentan lucrez pe un post cu un indice de salarizare mai mic decat postul pe care sunt titular, de unde si amenintarile, dorindu-se probabil sa eliberez postul. Inteleg situatia, dar nu m-am imbolnavit din cauza mea si cand am cerut ajutorul nu am fost luat in seama. La serviciu nu am pe cine sa intreb. Am intrebat medicul unitatii si mi-a zis ca nu stie. La personal si la protectia muncii, la fel. Din calculele mele, daca m-as pensiona anticipat as pierde destul de mult (am doar 18 ani vechime militara si cotizata gr.I si doar 43 de ani varsta).
Va multumesc.
art.5 (2) Prevederile prezentei legi nu se aplica personalului militar si civil angajat pe baza de contract si personalului asigurat in sistemul propriu al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si in cel al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Directia Generala de Protectie si Anticoruptie*).