avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Ochelari purtati un an de zile cu dioptriile ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Ochelari purtati un an de zile cu dioptriile lentilelor inversate

Buna ziua,

Anul trecut am fost la un magazin de ochelari cu o reteta de la medic.
Mi s-au facut ochelarii dar se pare ca mi-au fost inversate dioptriile intre cele doua lentile.
Mai exact pentru ochiul drept mi s-a facut lentila cu -0.25 si pentru cel stang cu -0.75 cand de fapt ar fi trebuit sa fie invers.

TImp de un an de zile eu am purtat acesti ochelari nesesizand diferenta, deoarece la ochiul stang neavand aproape nicio problema si cu ajutorul dat de ochelari a facut in asa fel incat sa para totul in regula, cand de fapt eu cu ochiul drept nu vedeam nimic la distanta prin acei ochelari.

Problema am descoperit-o acum doua zile cand am fost la control si mi-au fost masurati ochelarii de catre doamna doctor.

Am verificat documentele de la ochelari si din ce observ greseala a aparut la fabricatie intrucat pe documente valorile pentru dioptrii sunt scrise corect.

Exista vreo posiblitate sa fiu despagubit pentru acest prejudiciu? Ma refer nu doar la despagubirea pentru costul lentilelor ci si pentru faptul ca purtarea acestor lentile a dus, cel mai probabil, la o degradarea mai mare a vederii, cat si faptul ca in acest timp daca aveam ochelarii potriviti vederea s-ar fi putut corecta.
Doamna doctor mi-a recomandat sa nu ii mai port si sa revin dupa o luna de zile pentru a face un alt control.

Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Karapok , utilizator 08:34, 3 August 2021
Puteti face o sesizare scrisa la Colegiul medicilor din judetul dvs. pentru a stabili cui revine responsabilitatea.
Daca doriti daune morale si/ sau daune materiale puteti deschide actiune in instanta impotriva persoanei careia ii revine responsabilitatea geselii.
Puteti sesiza si Protectia consumatorului daca responsabilitateaa revine magazinului care a facut ochelarii.
POPA GHEORGHE a scris:

Puteti face o sesizare scrisa la Colegiul medicilor din judetul dvs. pentru a stabili cui revine responsabilitatea.

Nu are rost sesizarea Colegiului Medicilor, nu prescripția medicului a fost greșită, ci execuția ochelarilor.

menphis234, la magazin ați fost? Mai aveți documentele de plată - avans, chitanță etc.? Dacă da, mergeți cu ochelarii și discutați cu ei despre restituirea prețului. Pentru reclamația la ANPC trebuie să faceți dovada faptului că ați încercat împăcarea pe cale amiabilă.
Înainte, însă, verificați și în altă parte ce vi s-a spus:
Mi s-au facut ochelarii dar se pare ca mi-au fost inversate dioptriile intre cele doua lentile.
Mai exact pentru ochiul drept mi s-a facut lentila cu -0.25 si pentru cel stang cu -0.75 cand de fapt ar fi trebuit sa fie invers.

Trebuie să fiți absolut sigur că nu s-a înșelat d-na doctor care i-a măsurat. Astfel de lucruri se mai întâmplă.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
Emilika40, utilizator
Colegiul medicilor se poate pronunta nu numai asupra retetei initiale, ci si asupra constatarii celuilalt medic ca lentilele erau inversate.
Vreți să spuneți că îl vor examina oftalmologic și vor compara rețetele?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca sa puteti fi despagubit pentru alte prejudicii decat contravaloarea ochelarilor trebuie sa dovediti prejudiciul, sa-l evaluati si sa cereti suma in instanta.
Ipoteza cu "vederea s-ar fi putut corecta" nu sta in picioare: toti ochelarii sunt prescrisi pentru ca sa vedem mai bine cu ei, dar n-am vazut pana acum ca cineva sa se vindece de miopie/ prezbitism/... doar prin purtarea de ochelari
eu m-as multumi cu contravaloarea ochelarilor, dar e doar o opinie.

Alte discuții în legătură

Dilema cu ochelarii florinf69 florinf69 Buna ziua, Am sa va povestesc in detaliu ca sa intelegi problema, astfel sa imi da-ti un sfat, poate o solutie. Pe data 06.09.2016 am fost la un consult ... (vezi toată discuția)
Ochelari de vedere cu prescriptie gresita ionutfm ionutfm Buna ziua, Pe data de 4 aprilie 2018 mama mea a fost la o consultatie oftalmologica. In urma acestui control, s-a ales cu o pereche de ochelari progresivi ... (vezi toată discuția)
Prestare serviciu gresita suciu_diana suciu_diana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia pe care o descriu mai jos: Acum 3 ani - 02.04.2012 mi-am facut, la o firma de specialitate, o pereche de ... (vezi toată discuția)