avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... buna ziua,am 55 de ani si sunt pensionat medical din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

buna ziua,am 55 de ani si sunt pensionat medical din 1993 cu ...

buna ziua,am 55 de ani si sunt pensionat medical din 1993 cu gradul 2 de invaliditate pana in 2010... din 2010 pana in 2020 am fost trecut la gradul 1 de invaliditate....... mentionez ca inainte de pensionare am muncit 6 ani si 5 luni... din 2020 am fost trecut la gradul 2 de invaliditate cu o pensie sociala..... intrebarea mea este...... indeplinind stagiul de cotizare as putea cere trecerea de la pensia sociala la o pensie normala de boala in sistemul de pensii si recalcularea ei...?.......... multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:00, 20 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.
Limita de varsta la 65 ani.
La orice forma de pensionare ati trece, va veti incadra tot timpul la indemnizatia minima pentru pensionari, care astazi are valoarea de 800 lei.
va multumesc dl Mircea pt raspuns si, v, as ruga sa mai ma lamuriti cu ceva..... m, am pensionat medical in 1993 din campul muncii cu pensie de invaliditate de gradul 2...nu pensie sociala.. cu toate ca nu aveam lucrati decat 6 ani si cateva luni... iar dupa 17 ani cand am trecut la alt grad de invaliditate mi sa dat pensie sociala??....si nu cum am avut inainte de a avea acel grad?... cam asta ar fi ideea...... multumesc inca o data

Carp Mircea a scris:

Nu.
Limita de varsta la 65 ani.
La orice forma de pensionare ati trece, va veti incadra tot timpul la indemnizatia minima pentru pensionari, care astazi are valoarea de 800 lei.

In orice forma de pensionare ati fi (invaliditate, urmas, anticipata, aticipata partiala, limita de varsta)va veti incadra tot la indemnizatia minima pentru pensionari.Orice pensionar care pe contributivitate obtine un cuantum de pensie mai mic de 800 de lei, va primi indemnizatia minima pentru pensionari.
Bună ziua!
Tatăl meu a fost pensionar cu pensie de invaliditate gradul 2. Luna aceasta a primit suma de 1177 lei. În urma ultimei comisii a fost trecut la gradul I cu însoțitor. Am primit o decizie în care scrie că dreptul este de 817 lei, respectiv 1000 conform noii legi, decizie care se va aplica luna viitoare. E posibil ca trecând la un grad mai avansat al bolii să primească mai puțin? Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2022
I. V., utilizator
Pensia de invaliditate fiind calculata ca si cea de limita de varsta este foarte putin probabil sa mai cresca in momentul trecerii la limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , situatia se prezinta astfel am fost pensionat pe ... popem popem Buna ziua , situatia se prezinta astfel Am fost pensionat pe caz de invaliditate in anul 2008 cu un punctaj de 0,54,105 puncte fiind in gradul doi de ... (vezi toată discuția)
Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate Gaby10 Gaby10 Buna ziua,mama mea implineste 60 de ani in octombrie are 20 de ani de munca si urmeaza sa iasa la pensia de invaliditate cu gradul 2 am incercat sa calculez ... (vezi toată discuția)