avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum se calculeaza venitul din arenda?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum se calculeaza venitul din arenda?

Cum se calculeaza venitul din arenda ? Eu am vazut ca se calculeaza asa. Venitul brut- deducerea de 40 % = venitul net realizat ; venitul net realizat- constributia de asigurari sociale de sanatate ( 10 %) = venitul net recalcuat; venitul net reclaculat se impoziteaza cu 10 % Este bine sau nu ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2021
george-neagu, moderator
Se deduce si CASS.
Venit brut = 44600 lei
Deducere de 40 % = 17840 lei
Venit net realizat = 26760 ( arendasul greseste si plateste un impozit de 2676)
contributie sanatate= 2676 lei
venit net recalculat de 24084 lei ( ii corespunde un impozit de 2408 lei)

ANAF ii da arendatorului inapoi 268 lei.

La mine asa a procedat ANAF.

Dvs ce parere aveti ?

Venitul net realizat= venitul brut - deducerea de 40 %
Contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste la venitul net realizat
Venitul net recalculat= venitul net realizat - contributia pentru asigurari sociale de sanatate, la venitul net anual recalculat se plateste impozitul de 10 %

Atentie ! Mie mi-a scris ANAF, ca CASS se deduce doar pentru venitul din arenda, nu si pentru venitul din investitii !

De multe ori arendasul mi-a platit doar o parte din CASS, eu a trebuit sa platesc diferenta si ANAF mi-a dat si o bonificatie de 10 % daca am platit dferenta in 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere .
Vanessa2022, utilizator
ART. 75 - Recalcularea și impozitarea venitului net din activități independente

(1) Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.

(2) Venitul net anual/Venitul net anual recalculat din activități independente se impozitează potrivit prevederilor cap. XI - Venitul net anual impozabil

CRED CA IN ANII 2015-2017 ESTE VALABIL, poate ca in 2020 nu este valabil, ca art. 75 este abrogat.
Vanessa2022, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza venitul din arenda? hamarsold1985 hamarsold1985 Cum se calculeaza venitul din arenda? Venitul brut a fost 40324 lei, deducerea de 40 % a fost de 16130 lei, venitul net realizat a fost de 24194, iar ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul si contributia la sanatate din arenda marielamotte200 marielamotte200 Daca arendasul face 40000 de lei venit brut mie imi da in mana 35200 lei? 40000- 16000 ( 40 %) = 24000 ( venit impozabil) 2400 lei ( impozit 10 %) 2400 ... (vezi toată discuția)