Buna ziua !Avem o proprietate pe care am mostenit-o cei 4 frati .In spatele acestui imobil exista alta proprietate achizitionata de unul din cei 4 frati(cele 2 proprietati nu sunt in indiviziune,sunt total independente ,dar accesul catre cea de a doua nu se poate face decat prin prima proprietate,aflata la strada).Daca cel din spate doreste sa se separe de prima proprietate,facandu-si o intrare separata prin prima proprietate,suprafata caii de acces se poate calcula ca fiind cei 25% mosteniti din prima proprietate?
Da, daca toti mostenitorii sunt de acord se poate proceda si in felul acesta, in sensul ca prima proprietate, de la strada, se dezmembreaza si se partajeaza, astfel incat drumul (sau o suprafata de 25% - sau mai mult ori mai putin in functie de intelegerea partilor) ramane in proprietate exclusiva a fratelui care detine proprietatea din spate.
Dar, de fapt nu este nevoie de asta cata vreme nu prezinta alta utilitate pentru parti. Cata vreme proprietarul casei din spate este coproprietar si pe terenul din fata, in virtutea acestui fapt, el are drept de trecere pe acest teren, pentru a ajunge la terenul din spate. Pentru evitarea unor inconveniente viitoare (cum ar fi in cazul in care fratele doreste sa vanda proprietatea din spate impreuna), puteti proceda la dezmembrarea si partajarea unui drum de acces catre proprietatea din spate.
Proprietarul imobililui din spate ,doreste sa ia 25% ,partea lui din mostenirea din fata ,si sa-si mute gardul micsorand proprietatea din fata cu cei 25%...si sa treaca in continuare pentru iesire in strada prin proprietatea celorlalti 3 ramasi .2 dintre cei 3 frati nu sunt de acord,si doresc ca dinpartea lui din mostenire sa se faca o cale de acces separata.Ar trebui mers in instanta ,daca nu este de acord ?Credeti ca se poate obtine acest lucru ?Are vreo impirtanta ca eu,fiind una dintre cei 2 care doresc sa se creeze o cale de acces din cei 25% mosteniti de proprietaril don spate,am ramas in casa parinteasca si am imbunatatit mai mult decat considerabil casa mostenita?(nu mi se pare corect ca acum sa mute gardul si sa micsoreze spatiul ramas,si sa si treaca mai departe pron curtea ramasa)!
Multumesc !
Daca nu are alt acces la drumul public, are mare sanse de reusita. Chiar daca, sa presupunem ca v-ati judeca pentru partajarea imobilului si acesta v-ar fi atribuit dvs cu obligatia de a plati o sulta fratelui care are casa din spate (care, deci si-ar pierde cota sa din dreptul de proprietate asupra casei din fata), acesta tot ar putea obtine un drept de trecere pe terenul din fata. Prin urmare, inteleg ca nu va convine, dar, totusi, detine si el o cota de 1/4 din teren. Ca sa nu pierdeti bani si (mult) timp in instanta, si, la urma sa ajungeti la acelasi rezultat (cu exceptia existentei gardului, poate), va sfatuiesc sa dezmembrati si partajati voluntar imobilul.
Daca ma puteti ajuta cu inca o explicatie::in cazul ajungerii la o intelegere ,daca se doreste partajarea unei cai de acces catre proprietatea din spate ,proprietarii imobilului din fata sunt obligati,legal,sa cedeze teren celui din spate?Chiar si in cazul de fata,cand cel din spate detine 1/4 din proprietatea de lastrada?sau se poate scade in mod egal ?Multumesc anticipat !