Buna ziua. La parterul blocului nostru, in fostele spatii comerciale, AFI Bucuresti a inchiriat unui partid si unei fundatii (a unui membru al aceluiasi partid). Cota parte indiviza cumulata pentru cele doua spatii este de 10%. Din 2014, fundatia care s-a mutat la parterul blocului nu a platit nimic la intretinere (nici apa, nici canalizare, nici salarii administrator si ingrijitor, nimic). Din 2020 cand am schimbat comitetul si firma de administrare am solicitat (si trecut la intretinere) si fundatia respectiva, asa cum am inteles ca trebuie sa participe la cheltuieli conform legii asociatiilor de proprietari in vigoare. Partidul isi plateste datoriile, dar nici de la ei nu avem citiri date pentru apa rece si cea calda, si deci nici ei nu platesc nimic pentru apa, canal, apa pluviala. Am sesizat AFI cu privire la faptul ca cei carora le-a inchiriat (fara acceptul nostru) sunt rau platnici, dar raspunsul pe care l-am primit a fost dictat de presedintele fundatiei si insusit de catre institutia statului, impotriva legii, si anume: au intrare directa din strada si nu au obligatia sa plateasca salarii, consumuri, etc... Desi stim clar ca norma juridica este proprietatea (cota parte indiviza detinuta) iar noi am aplicat legea care nu face diferente intre proprietari (particulari - stat) si nici nu are o prevedere ce poate fi asimilata cu faptul ca au intrare direct din strada, nu reusim sa avem o colaborare civilizata si legala cu AFI si chiriasul lor (fundatia). De cand am solicitat participarea la plata cheltuielilor comune, fundatia si-a mutat sediul in sediul de firma a presedintelui acesteia, la o alta adresa, dar si-a pastrat spatiul ca spatiul de sedinte. Ni se pare miscarea asociata cu nentelegerile cu asociatia, iar in documentul primit de la AFI scrie ca activitatea din spatiul respectiv se rezuma doar la sedinte. Spatiul respectiv a fost debransat de la caldura iar iarna apartamentul de deasupre sa sufera de frig. Au tinut sa mentioneze in respunsul de la AFI ca se incalzesc cu aeroterme, dar prin sediul lor trec coloanele de caldura ale blocului care sunt groase cat mana, deoarece, atunci cand s-a facut debransarea de la caldura (fara consimtamantul asociatiei si vecinilor directi), firma care avea inchiriat spatiul respectiv pare sa fi schimbat coloanele de caldura cu unele mai groase. S-a facut reabilitarea termica a blocului pe fonduri europene (sectorul 3), dar in documentele care se refera la parte financiara nu am vazut sa fie trecut si AFI cu 10% din valoarea reabilitarii terasei si a conductelor din subsolul blocului. Am schimbat noi toate conductele de apa rece, canalizare si scurgere apa pluviala, iar, pentru spatiu ocupat de fundatie (7%) AFI ne-a cerut o multime de acte si nu stim daca ne vor da banii pentru partea lor, pentru ca fundatia a invocat ca este chirias si sa ne recuperam banii de la proprietar. AFI refuza sa participe la fondul de reparatii si de rulment pentru spatiul ocupat de fundatie, sub pretext ca folosesc bani publici, sa platim noi asociatia tot si apoi vor vedea ei daca ne dau banii. Mai grav este ca cel care detine fundatia plateste o chirie de toata jena la PMB respectiv AFI si ne-a amenintat ca va cumpara acest spatiu cat de curand. Ce putem face ca sa ne recuperam banii si sa-i determinam sa-si plateasca cotele de intratinere si sa impiedicam ca acest individ care nu recunoaste legea sa nu cumva sa devina proprietar al spatiului respectiv. Este corect ca AFI sa emita un document care contravine legii si sa ne comunice ca cei care le sunt chiriasi nu trebuie sa contribuie la cheltuielile de intretinere ale cladirii (spatiilor comune) cu cota parte indiviza ce o detin? Ce ne sfatuiti? Va multumim anticipat. O zi buna.
Cel mai recent răspuns:
iordana1900 , utilizator
07:45, 4 Aprilie 2022