Sper ca cei cu vechime pe acest forum, stiu de mult ca am o alta interpretare a legislatiei in ce priveste partile comune sau instalatiile comune.
Sunt de acord ca ce este comun "este comun"! Dar pentru cine este comun? Pentru tronson, pentru scara, pentru bloc, pentru mai multe blocuri... asta trebuie stabilit pentru ca asa este logic iar legislatia permite.
Iata ce prevede Legea 230/2007:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
Scuze pentru sublinieri dar asa poate ma fac inteles mai usor. De aici rezulta ceea ce spuneam mai sus, ca poate fi o instalatie comuna doar unui tronson, doar unei scari, doar unei parti de constructie... si nu orice instalatie este obligatoriu comuna intregii scari ori intregului bloc....
Tot din acest articol vedem clar ca o instaltie poate fi considerata comun atat timp cat nu poate fi delimitata, definita separat fizic ca pozitie...
La fel de bine o conducta, o instalatie... , poate fi comuna doar pentru doua apartamente din cele 50 ale scarii, tot asa si aceste instalatii vechi sau noi trebuie considerate comune doar pentru cei care sunt acum comune in realitate si nu pentru cei care in realitate nu le mai sunt comune.
Instalatia noua de gaz este comuna celor 12 apartamente ce au centrale de apartament, ei platind pentru proiectarea, construirea, intretinerea, verificarea periodica a acesteia, este comuna numai lor, celor 12 si nu cer celorlalti 6 sa contribuie la aceste cheltuieli.
Tot asa consider ca ceilalti 6 care sunt pe sistemul centralizat de incalzire, au in comun, numai ei, instalatia veche de gaz, instalatia de alimentare cu apa calda si instalatia de agent termic.
In comun atat pentru cei 12 debransati cat si pentru cei 6 nedebransati ramane instalatia de alimentare cu apa rece, de canalizare si apa pluviala.
Aceasta este interpretarea mea asupra legislatiei si asa am aplicat-o in asociatia noastra pana cand toti proprietarii s-au debransat si-au instalat centrale proprii de apartament.