avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatii coloane apa calda / caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatii coloane apa calda / caldura

As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie aparuta in cadrul Asociatiei noastre (12 apartamente cu CT proprie; 6 apartamente alimentate de la sistemul centralizat) in cazul in care apare necesitatea reparatiilor la coloanele verticale de apa calda si caldura :
1. cei cu CT si coloane care trec prin apartamentul lor refuza sa plateasca reparatiile pe motiv ca nu se folosesc de acele utilitati
2. cei cu CT si FARA coloane care trec prin apartamentul lor refuza sa plateasca reparatiile pe motiv ca nu se folosesc de acele utilitati

Situatia este similara si pentru coloanele de apa calda / caldura care se afla in subsolul blocului. Cine trebuie sa plateasca aceste reparatii? Si pe baza carui articol?

Sunt aceste coloane (verticale si cele din subsol) parti comune la care orice interventie este suportata de toti proprietarii pe baza Cotei parti Indivize? Va rog sa-mi specificati articolul pentru a putea clarifica situatia in asociatie.
Mentionez ca eu am CT, fara coloane in apartament si consider ca acestea sunt parti comune.

Multumesc.
silviu1975 a scris:

Mai mult, Administratorul nostru mi-a facut cunoscut un caz CASTIGAT in Instanta pt "un apartament debransat care a avut proces cu asociatia si a castigat, pe motiv ca el nu mai beneficiaza de aceste parti comune asa ca nu are ce plati la ele...".


Ce spune administratorul e o minciuna sfruntata. Intrebati-l mai multe si veti descoperi ca nu exista o asemenea decizie judecatoreasca.
@silviu1975

Am sa va spun de ce logica care vi se pare fireasca este falsa:
1. cheltuielile de reparatii pe proprietatea comuna se fac pentru a repara o cota-parte de proprietate pe care o ai trecuta in actul de vanzare/cumparare. Aceasta cota-parte este distribuita in toate spatiile si instalatiile din condominiu care nu fac obiectul proprietatii individuale.
Asadar aveti in proprietate o bucatica de hol, o bucatica de terasa, o bucatica de fatada etc.
Cand aceasta parte de proprietate comuna se deterioreaza proprietarii sunt obligati prin lege sa o repare, fara sa se faca distinctie daca ei folosesc sau nu acea parte de proprietate comuna. Un exemplu semnificativ este acela cu terasa care constituie acoperis pentru apartamentele de la ultimul etaj, dar nu are nicio semnificatie aparenta pentru restul apartamentelor. Totusi la reparatia ei participa toti proprietarii pentru ca toti au acolo o cota-parte de proprietate.

2. E posibil ca parti din proprietatea comuna sa nu fie folosite de toti proprietarii si nici tot timpul sau, cum e cazul dv. sa se renunte la un moment dat la folosirea acelei portiuni comune, deci sa se renunte la folosirea cotei-parti indivize personale. Dar, in caz de stricaciuni, indiferent de modul de folosire, cota-parte de proprietate, ca proprietar, esti obligat sa ti-o repari. Indiferent daca o folosesti sau nu. Adica nu ai dreptul sa lasi proprietatea sa se degradeze prin neingrijirea ei pe motiv de nefolosire.

Legea a specificat in articolul mai sus mentionat in mod expres ca renuntarea la folosirea cotei-parti de proprietate nu absolva proprietarul de reparatia acestei cote-parti indivize.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata reparatii parti comune janedoe1 janedoe1 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc compus din 2 scari (20 de apartamente). Pe scara A sunt 6 proprietari care si-au montat CT, si astfel in fiecare iarna ne ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli subsol (coloana de apă caldă) către cei care dețin centrala de apartament biancavirca biancavirca S-au efectuat reparatii la coloana de apa calda din subsolul blocului. Intrebarea este daca cei care detin centrala de apartament pe gaze se trec la plata ... (vezi toată discuția)
Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)