avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Se da următoarea situatie: o persoana ii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Se da următoarea situatie: o persoana ii vinde unui ...

Bună ziua! Se da următoarea situatie: o persoana ii vinde unui nepot un imobil prin contract de vânzare-cumparare, cu uzufruct viager pt vânzător, dar la un preț mult sub valoarea reala a imobilului. Ar putea fi aceasta tranzacție considerata o donatie deghizata și atacata în instanta de către moștenitorii vânzătorului? Ce masuri pot fi luate pt ca acest contract de vanzare-cumparare sa nu poată fi atacat ? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:00, 13 August 2021
Preconstituiti-va o dovada ca pretul s-a achitat in realitate. Evident, cea mai utila proba este un extras de cont din care sa rezulte viramentul. Daca pretul s=a achitat "in numerar", aveti nevoie macar de declaratia vanzatorului ca si-a primit integral banii, daca nu a fost inclusa in contractul de vanzare.
In ce sens este nepot cumparatorul? Vanzatorul ii este bunic/buncica sau unchi/matusa?
Vânzătorul este unchi. Plata se face prin virament bancar. Nu este problema însă dacă prețul este f mic ?

MihailZC a scris:

In ce sens este nepot cumparatorul? Vanzatorul ii este bunic/buncica sau unchi/matusa?

Cat de mic este pretul fata de valoarea de piata actuala a imobilului?
Imi cer scuze pt răspunsul întârziat. Pretul este aprox. Jumătate din valoarea reala.
Încă o intrebare: dacă cumparatorul este căsătorit, exista vreo varianta prin care celalalt soț sa declare ca nu are pretenții asupra imobilului (nu are drept asupra acestuia în cazul unui partaj), înainte sau în momentul încheierii contractului de vânzare-cumparare? Multumesc

MihailZC a scris:

Cat de mic este pretul fata de valoarea de piata actuala a imobilului?

Declaratia trebuie data de celelalt sot inainte sau concomitent cu inchierea contractului de vanzare. Prin acea declaratie, celalalt sot trebuie sa declare ca este de acord ca bunul dobandit sa se intabuleze pe numele sotului cumparator, ca proprietar exclusiv al unui bun propriu, intrucat pretul achitat pentru dobandirea imobilului reprezinta un bun propriu al sotului cumparator, dobandit de acesta inaintea incheierii casatoriei. (sau o alta varianta)
Daca pretul este de jumatate din valoarea actuala de piata a imobilului, e in regula, nu este un pret derizoriu iar cata vreme veti avea si dovada platii, ca sa puteti demonstra ca pretul s-a platit efectiv, nu cred ca veti avea probleme.

Alte discuții în legătură

Plata vânzare apartament prin prima casa adrianmorarasu adrianmorarasu Bună seara Soția mea este proprietar al unui apartament pe care îl vinde prin prima casă. Se poate să dea ca și cont contul meu? Agenția imobiliară ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil cu contract de vanzare-cumparare cu valoare mai mica decat valoare de grila rockahoolik rockahoolik Buna ziua, As dori sa achizitionez un imobil in otopeni cu suma de 70000 euro, insa am observat o problema cu actele. Imobilul a fost vandut in urma cu ... (vezi toată discuția)
Acte casa damian222 damian222 cum este mai bine pentru a face niste acte pt o casa cu contract vanzare cumparare cu intretinere sau doar cu intretinere care nu poate fii atacat de nimeni? (vezi toată discuția)