avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... probe si infractiuni informatice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

probe si infractiuni informatice

1. Mi s-au luat / prelucrat poze de pe internet, laolalta cu texte calomnioase, si au fost facute publice prin mail intr-o retea intranet. Am salvat aceste mail-uri. Ce valoare au ca proba? Eu consider, ca, deoarece nu am avut acces la sererul lor de mail, si am inaintat copii ale acestor mail-uri in propria casuta de mail pe internet, pot atesta veridicitatea lor (in sensul ca nu le-am falsificat - ele prezentand efectele informatice specifice veritabilitatii).

2. Mi s-au dat numele si numarul de telefon pe un sait (banuiesc de aceleasi persoane). Am salvat poze. Ce pot sa fac despre aceasta?

3. Cum trimit plangere la ANSPDCP www.dataprotection.ro, m-am uitat pe formularele lor, par sa aiba alt scop. Trimit direct pe adresa lor de contact?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 04:58, 28 Mai 2010
nu va ajuta printscreenurile sau celelalte operatiuni de stocare efectuate acasa, de catre dumneavoastra, intrucat nu au caracter cert, informatiile putand fi prelucrate.

aveti doua posibilitati de conservare: fie faceti o plangere catre politie iar aceasta va efectua perchezitia si experiza informatica in urma carora e posibil sa gaseasca si sa conserve probele, fie efectuati dumneavoastra procedurile de asigurare a dovezii.

consultati un avocat specializat in domeniu pentru mai multe detalii.
Dataprotection = protectia datelor cu caracter personal.
Nu prea are legatura cu ce povestit dvs., fiind vorba de protectia datelor personale ale indivizilor (ex. CNP) de dezvaluiri abuzive efectuata de catre persoane juridice si autoritati, si nu cu sanctionarea unor infractiuni.
Din ceea ce spuneti ar cam fi intrunite elementele infractiunii de calomnie numai ca aceasta nu mai este reglementata in actualul cod penal, va puteti judeca in civil avand pretentii de despagubire.
Dar ca sa ajungeti acolo trebuie sa faceti plangere la politie. Numai ca ... la cat sunt de priceputi politistii din ziua de astazi s-ar putea ca plangerea dvs sa zaca mult timp prin sertarele lor. Cel mai bine ar fi sa contactati administratorul respectivului site pe care au fost facute publice fotografiile si textele referitoare la dvs pentru ca acesta sa le cenzureze astfel incat ele sa nu mai poata fi vizualizate de catre utilizatori. Acest lucru nu inseamna ca ele se vor sterge definitiv, ramanand IP-ul celui care le-a introdus. La acest IP trebuie sa ajunga politistii pentru identificarea persoanei care a facut afirmatiile calomnioase si a postat fotografiile. Mai este in schimb o problema. Aadministratorul respectivului site va dezvalui IP-ul persoanei care a facut aceste fapte politiei la cererea expresa a acestei institutii numai ca daca acest IP apartine de exemplu unei institutii sau unei sali de internet unde au mai multi utilizatori acces nu se va descoperi care este persoana care a dovedit reaua credinta. Daca apartine unei persoane fizice se va lua legatura cu providerul acesteia de internet pentru a se proceda la identificare.
Este cam greu dar cam asa se poate rezolva.
Retineti ca pentru ca datele scrise despre dvs sa nu fie vizualizate de cat mai multi apelati la administratorul respectivului site asa cum am spus mai sus.
mihaela_1973ro a scris:

Din ceea ce spuneti ar cam fi intrunite elementele infractiunii de calomnie numai ca aceasta nu mai este reglementata in actualul cod penal, va puteti judeca in civil avand pretentii de despagubire.
Dar ca sa ajungeti acolo trebuie sa faceti plangere la politie.


:-/
Pai daca infractiunea de calomnie nu mai este reglementata de codul penal, inseamna ca nu mai este infractiune.
Iar daca nu mai este infractiune, ce treaba are politia, si ce competente in investigare?
smeagull a scris:

Dataprotection = protectia datelor cu caracter personal.
Nu prea are legatura cu ce povestit dvs., fiind vorba de protectia datelor personale ale indivizilor (ex. CNP) de dezvaluiri abuzive efectuata de catre persoane juridice si autoritati, si nu cu sanctionarea unor infractiuni.



Daca numele si numarul de telefon au aparut pe un site faca acordul lui, atunci o plangere la ANSPDCP este suficienta pentru ca aceste informatii sa fie sterse, indiferent daca au fost publicate de o persoane fizica sau juridica.

Prin dezvaluire abuziva se intelege orice dezvaluire care nu este facuta cu acordul titularului de drept.

Alte discuții în legătură

Calomnie pe internet? user85 user85 Un prieten a lansat niste afirmatii nu tocmai \"de bine\" pe un forum la adresa unei persoane dintr-o institutie publica,acuzand-o de coruptie(si nu ... (vezi toată discuția)
Se poate numi calomnie pe internet? violeta_dc violeta_dc Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta intr-un fel sau altul sa inteleg si eu de ce nu se poate face nimic in cazul in care esti pus intr-o lumina proasta cu ... (vezi toată discuția)
Divulgare ip coldea coldea Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul ... (vezi toată discuția)