avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident vătămare corporală
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident vătămare corporală

Am avut un accident în care din cauza neadaptării vitezei am pătruns pe contrasens și am lovit altă mașină...s a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpa ... Am vorbit cu persoana vătămată și are 120 de zile de îngrijiri medicala și încă o persoana care are până în 10 zile .întrebarea mea este daca mă împac (adică nu depune plângere )cu persoana respectiva se poate propune clasarea dosarului ?.am uitat sa menționez că cu mine în mașină a mai fost un prieten care are 70 de zile de îngrijiri medicale ...acesta nu are pretenții și nu o sa depună nici plângere .va multumesc
Ultima modificare: Joi, 12 August 2021
AntonieTodea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 17:36, 21 Septembrie 2021
Buna ziua,

Daca nu depune plângere se dispune clasarea cauzei.

Daca totuși depune plângere, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, își poate retrage plângerea formulată, caz în care se va dispune clasarea/încetarea procesului penal.
Având în vedere că are 120 de zile de ingriri medicale se poate pune acțiunea penală în mișcare din oficiu chiar daca el nu depune plângere ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
AntonieTodea, utilizator
Nu. Pentru oricare dintre variantele prevăzute la alineatele art 196 cod penal este necesară plângerea prealabilă (chiar daca a fost cauzată o infirmitate victimei sau chiar daca are peste un anumit număr de zile de îngrijiri medicale etc), organele de urmărire penală neputându-se sesiza din oficiu, in principiu.

Prin excepție, nu e necesară plângerea prealabilă în situația în care victima este un minor/persoana pusă sub interdicție, caz în care organele de urmărire penală se pot sesiza din oficiu
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat
Organul de up se sesizeza din oficiu sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, apoi procedeaza conform art. 297. alin. 2 c.p.p.
ART. 297 c.p.p.
Obligaţiile organului de urmărire penală în procedura plângerii prealabile
(1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmărire penală verifică dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi dacă a fost depusă în termenul prevăzut de lege. În cazul în care constată că este tardivă, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate împreună cu propunerea de clasare.
(2) Dacă într-o cauză în care s-au făcut acte de urmărire penală se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Revin cu încă o întrebare în cazul in care victima nu depune plângere mai poate obține daune de la asigurare?

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa-nelamurire danieln danieln buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in urma cu o luna, am pierdut controlul autoturismului din cauza unei gropi si am ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident cu vătămare corporală (fractură de tibie) și 50 de zile de îngrijiri medicale. cine va plăti despăgubirile: eu sau asigurătorul, și cum ar fi indicat să procedez? chisraul chisraul Buna seara si multumiri ca va faceti timp sa raspundeti unor intrebari pe care le-ati auzit deja de nenumarate ori. La mijlocul lunii am fost implicat ... (vezi toată discuția)
Accident cu victimă (alcool la volan) Marinus84 Marinus84 Buna ziua Numele meu este Stoica Marian si data de 13.09.2017 am avut un accident cu victima din vina mea avand alcolemia 0,20. Victima a fost transportata ... (vezi toată discuția)