avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident cu vătămare corporală ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident cu vătămare corporală (fractură de tibie) și 50 de zile de îngrijiri medicale. Cine va plăti despăgubirile: eu sau asigurătorul, și cum ar fi indicat să procedez?

Buna seara si multumiri ca va faceti timp sa raspundeti unor intrebari pe care le-ati auzit deja de nenumarate ori.

La mijlocul lunii am fost implicat intr-un accident auto, rezultat cu victima. O doamna mai in varsta a avut fractura de tibie.
Nu a fost un accident grav, in timp ce incercat sa intru intr-un gang, am luat curba mai larg pentru a ma incadra. Insa un bus din spate a crezut ca schimb banda ( desi semnalizam) si a continuat deplasarea. Fiindca am calcat marcajul discontinuu am iesit vinovat si imi recunosc vina.
Pe CML-ul doamnei apar 50 zile de ingrijiri medicale.
Acum sa intreb si eu:
1. Este indicat sa incerc impacare pe cale amiabila? Iar daca fac asta, o sa fie despagubita material si moral de catre asiguratorul RCA sau de catre mine?
1. In caz ca nu ne putem intelege pe cale amiabila si se ajunge in instanta pentru partea penala, de cine o sa fie despagubita?
Va multumesc!


Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:34, 5 Martie 2019
Buna seara!
Daca are numai 50 de zile de ingrijiri medicale, iar dumneavoastra nu conduceati fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor, fapta nu constituie infracțiune. În cazul in care soferul, atunci când lovește victima, nu se află în timpul comiterii altei infracțiuni prin simplul fapt că conduce (cum ar fi conducerea fără permis sau sub influența alcoolului), fapta constituie infracțiune numai dacă victima are nevoie pentru vindecare de peste 90 de zile de îngrijiri medicale.

Așadar, fapta este cel mult de natură a vă atrage răspunderea civilă delictuală. Dacă nu ajungeți la o înțelegere cu privire la despăgubiri vă poate chema în judecată la instanța civilă. Practica instanțelor clujene, în astfel de cazuri, este să se acorde în jur de 1000 lei pentru ziua de îngrijiri medicale. Deci ar primi doamna în jur de 50 000 lei. Aici, cu asiguratorul depinde.
În procesul penal asiguratorul este de cele mai multe ori introdus în proces de către organele de urmărire penală.
Dar în civil ar trebui, dacă doamna face acțiunea împotriva dumneavoastră, să cereți dumneavoastră introducerea asiguratorului, pentru că, în mod normal, asiguratorul ar trebui să plătească.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Alexandru Matache, Avocat
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Daca sunt chemat in instanta civila (in 2 luni trebuie sa faca plangerea?) tot asiguratorul are obligatia sa plateasca?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
chisraul, utilizator
Ea nu trebuie sa faca plangere. Actiunea penala s-a pus in miscare din oficiu avand in vedere ca e vorba de accident rutier cu victima. Din partea victimei nu este nevoie de plangere, e ca si cum a facut-o deja. Singurul lucru care il mai poate face victima este sa dea declaratie de impacare a partilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns total gresit. In cazul acestei infractiuni, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Daca persoana vatamata nu depune plangere în termen de 3 luni din ziua în care a aflat despre săvârşirea faptei, se dispune clasarea. Daca organul de up s-a sesizat din oficiu si s-au făcut acte de urmărire penală, iar ulterior constată că este necesară plângerea prealabilă, cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare. Daca persoana vatamata depune plangere si nu are cel putin una din consecintele prevazute la art. 194 alin. 1 c.p, se dispune clasarea.
In cazul acestei infractiuni este incidenta retragerea plangerii, nu împacarea.

3UGA a scris:

Ea nu trebuie sa faca plangere. Actiunea penala s-a pus in miscare din oficiu avand in vedere ca e vorba de accident rutier cu victima. Din partea victimei nu este nevoie de plangere, e ca si cum a facut-o deja. Singurul lucru care il mai poate face victima este sa dea declaratie de impacare a partilor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. afirmati: "Fiindca am calcat marcajul discontinuu am iesit vinovat si imi recunosc vina". Nu inteleg de ce sunteti invinovatit ca urmare a calcarii unei linii discontinue.. Conform Coduui ruter linia discontinue poate fi incalcata. Din postare nu rezulta clar cum s-a produs accidentul de circulatie. Sunteti sigur ca sunteti vinovat? Din cele ce ati postat pe forum nu rezulta vinovatia dvs. Nu nteleg ce rol a avut autobuzul in producerea accidentului
Ar fi fost bine sa dati mai multe detalii privind producerea accidentului care sa asigure o analiza cel putin preliminara a evenimentului rutier.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Accident din culpa anti-coade anti-coade in cazul unui accident din culpa pe lam produs absolut neintentionat sunt dat in judecata de catre victima ce consecinte pot avea la sfarsitul procesului?nu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sau civila ? lemonik lemonik Am citit ca termenul de depunere a plangerii penale este de 2 luni de la data producerii accidentului / de cand se stie cine este faptasul. Prietenul meu a ... (vezi toată discuția)