Contract de vânzare-cumparare cu clauză.
Se poate face contract de vânzare-cumpărare cu clauză, urmând ca a doua zi lucrătoare sa se atașeze documentul necesar.
Mai exact, e vorba de vânzare-cumpărare a unui praxis. Notarul cere avizul de la CMR, care iese luni, însă luni medicul care vinde se internează in alta localitate, având o problemă grava de sănătate.
Poate vânzătorul sa semneze vineri contractul vânzare-cumpărare, iar luni sa se atașeze avizul necesar și sa se autentifice documentul.
Sau sa semneze sotul luni, ca împuternicit.
Ce posibilități ar mai fi sa fie corect și legal?
Nu este nevoie de un aviz de la CMR.
Ordinul 1322/2006 spune ca intentia de cesionare se notifica CMR care o afiseaza 15 zile. Atat, nu ca se elibereaza un aviz ori ca acesta trebuie prezentat. Intr-adevar, uzanta este de a solicita o adeverinta in acest sens.
Ordinul nu conditioneaza in vreun fel ca vanarea praxisului sa aiba loc abia dupa indeplinirea termenului de 15 zile de la data afisarii/notificarii, deci vanzarea se poate incheia oricand dupa notificarea CMR.
Mai mult, Ordinul nu instituie vreo sanctiune (nulitate absoluta sau, macar, relativa) pentru nerepespectarea obligatiei de notificarea a CMR, cu atat mai putin privind trecerea celor 15 zile ori obtinerea vreunu aviz.
Mergeti la notarul public cu care ati discutat si uitati-va impreuna pe lege, poate isi schimba parerea.
In cel mai rau caz, titularul praxisului il poate imputernici de pe acum pe cumparator ca sa semneze in numele sau contractul de vanzare, daca nu ajungeti vreo alta rezolvare.
Articolul 11
Intenţia/oferta de cesionare, în funcţie de forma de organizare a unităţii sanitare cu profil de medicină de familie, va fi comunicată, după caz, de către medicul care îşi încetează activitatea, după cum urmează:
a) medicilor angajaţi ai cabinetului medical, indiferent de forma de organizare a acestuia;
b) medicilor membri ai asocierii/grupării din cabinetele medicale asociate/grupate;
c) medicilor membri ai societăţii civile medicale;
d) medicilor asociaţi/acţionari ai cabinetelor cu personalitate juridică organizate ca societăţi comerciale;
e) medicului de familie care, în condiţiile decesului titularului, a preluat temporar activitatea cabinetului;
f) medicilor persoane fizice/cabinetelor cu personalitate juridică aflate în aceeaşi clădire şi/sau cu spaţii comune în indiviziune.
Articolul 12
Intenţia/oferta de cesionare se notifică în mod obligatoriu Colegiului Medicilor din România, care are obligaţia să o afişeze atât la sediul propriu, cât şi la sediile colegiilor judeţene ale medicilor, respectiv al municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 15 zile de la data primirii.
Articolul 13
Intenţia/oferta de cesionare se poate publică în presa medicală şi nemedicală centrală şi locală sau poate fi făcută cunoscută prin orice alt mijloc de comunicare considerat oportun.