Buna ziua, am un teren de vanzare extravilan, am un client care doreste sa-l cumpere, problema este ca mi-a propus printr-un contract de darea in plata, spunandu-mi ca nu poate cumpara altfel. Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce inseamna mai exact, ce probleme pot intampina eu ca si vanzator. Ce efecte negative poate avea acest contract. Tinand cont ca este vorba despre o suma foarte mare sunt cam reticenta in privinta acestui contract. Totodata cine ar trebui sa plateasca cheltuielile notariale, taxele, etc.. Va multumesc frumos.
Probabil acel teren se afla sub incidenta Legii 17 si pentru a evita procedura de vanzare anevoioasa prevazuta de aceasta lege vi sa propus aceasta varianta de dare in plata.
Practic, veti incheia un contract de imprumut in care dumneavoastra veti avea calitate de imprumutat dupa care in loc sa restituiti imprumutul primit veti oferi in schimb terenul in cauza.
Avand in vedere faptul ca pana la urma este o vanzare - cumparare mascata cred ca cheltuilelile ar trebui sa fie suportate de cumparator.
Ca si completare la cele de mai sus, va puteti trezi in situatia in care, dupa ce incheiati contractul de imprumut si acesta ajunge la scadenta, va puteti trezi oricand in situatia in care "imprumutatorul" (cumparatorul) declara ca nu doreste nici un teren si nu stie ce vreti sa spuneti cu asta si va cere sa ii restituiti banii, iar ulterior incepe sa va execute silit - si eventual va cumpara tot el terenul la licitatie.
Daca imprumutul/pretul este mai mare de 50.000 de lei acesta va trebui achitat prin banca.
Mai bine mergeti la Primarie si depuneti o oferta de vanzare iar peste aproximativ 3-4 luni incheiati un contract de vanzare in conditiile legii, ca sa nu aveti dureri de cap mai tarziu.
Gates
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu are sens ce spuneti ( MihailZC). La darea in plata vanzatorul sa obliga ca in cazul in care nu va putea restitui banii va ceda terenul ( act notarial ) prin urmare cumparatorul nu poate declara ca " nu doreste nici un teren si nu stie ce vreti sa spuneti cu asta si va cere sa ii restituiti banii " e absurd .
Ca sa se poata incheia un act de dare in plata trebuie sa (pre)existe o datorie care sa se stinga prin transmiterea (darea in plata a terenului). Daca datoria initiala rezulta dintr-un contract de imprumut prin care imprumutatul (proprietarul terenului) confirma ca a primit o suma de bani de la imprumutator (viitorul cumparator) si ca se obliga sa i-o restituie la un anumit termen (pentru ca la acel termen, sa nu se mai restituie datoria - suma de bani - ci sa se transmita dreptul de proprietate asupra terenului in contul stingerii acestei datorii) exista, totusi, posibilitatea ca la termenul stabilit pentru restituirea datoriei, imprumutatorul (cumparatorul) sa pretinda restituirea sumei de bani, daca intre timp se razgandeste si, de fapt, nu mai vrea sa primeasca terenul.
romascanu
Moderator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Ba are sens, @Gates
Dacă dvs. vă împumutați vecinul cu 5 lei, iar la scadență el vă aduce altceva (o pâine, chiar de o valoare mai mare) dvs. nu sunteți obligat să o primiți. Dacă vreți, o primiți. Dacă nu (pentru că „nu mâncați pâine” sau din te miri ce motiv), el rămâne dator să vă restituie exact ceea ce a primit: 5 lei (cu sau fără dobândă, după caz).
Art. 1.492. NCC
(1) Debitorul nu se poate libera executând o altă prestație decât cea datorată, chiar dacă valoarea prestației oferite ar fi egală sau mai mare, decât dacă creditorul consimte la aceasta.