avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua! As dori sa știu daca un PV care nu are ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua! As dori sa știu daca un PV care nu are calitatea ...

Bună ziua!
As dori sa știu daca un PV care nu are calitatea agentului constatator pe el este nelegal. Prima instanta a considerat ca este in regula, desi in PV apare doar numele agentului constatator (ex: Agentul constatator polițist local + numele lui). Nu apare si calitatea. Insasi instanta a menționat asta în hotărâre, ca PV trebuie sa conțină numele, prenumele si calitatea agentului sub sancțiunea nulității absolute. Se poate face apel pe acest motiv?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: F.R. , utilizator 13:18, 16 August 2021
Care instanta "a menționat asta în hotărâre, ca PV trebuie sa conțină numele, prenumele si calitatea agentului sub sancțiunea nulității absolute" . Nu exista asa ceva, pentru ca OG2/2001 spune altceva:
Articolul 17
Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
[ link extern ]
Asta e articolul care se refera la nulitatea absoluta. Faceti apel degeaba.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2021
latka, utilizator
Judecătoria Sector 3: "Instanta, analizand conținutul PV, constata ca acesta a fost întocmit cu respectarea disp. prevăzute de art. 17 din OG 2/2001, conținând toate mențiunile prevăzute de lege sub sancțiunea nulității absolute, respectiv numele, prenumele si calitatea agentului constatator..."
Asta scrie in hotărâre. Eu nu am studii in domeniu încât sa pot comenta ca instanta a greșit. Doar am întrebat pentru ca mi se pare ciudat...
Pai ce studii va trebuie pentru " constata ca acesta a fost întocmit cu respectarea disp. prevăzute de art. 17 din OG 2/2001" ? Deci nu exista vreo incalcare a legii.. Calitatea se refera la functie, e un agent de politie locala. Constatarea unei contraventii se poate face de catre multe persoane:
Articolul 15
(1) Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite în mod generic agenți constatatori.
(2) Pot fi agenți constatatori: primării, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne*), special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, de primarul general al municipiului București, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale.

Prin urmare nu aveti de ce sa faceti apel. Platiti amenda.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2021
latka, utilizator
OK, am înțeles. Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Contestatie depasire pe linie continua caesar170988 caesar170988 Mi-a fost retinut permisul pentru depasire pe linie continua . In PV nu sunt trecute : - ocupatia si locul de munca - numarul de inmatriculare al masinii ... (vezi toată discuția)
Adresa tamponare trecuta gresit in pv ma poate ajuta sa obtin anularea pv-ului? sau inlocuirea amenzii cu avertisment? tudoracherazvan tudoracherazvan Revin cu o intrebare in urma unei tamponari am fost gasit vinovat de politistul constatator tamponarea sa petrecut in piata alba iulia nr 8 in fata bcr-ului , ... (vezi toată discuția)