avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Rog ajutor pentru interpretarea corectă a unei spețe.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Rog ajutor pentru interpretarea corectă a unei spețe.

Salutări (...la ceas târziu în noapte)!
Rog ajutor pentru interpretarea corectă a unei spețe.
Societatea X SRL, cu obiect de activitate în domeniul dezvoltării imobiliare, vinde către client persoană fizică o locuință nou construită în baza autorizației de construire emisă de UAT abilitată în acest sens.
- Valoarea de vânzare a locuinței este în limita plafonului de 450.000 lei (exclusiv TVA) permis pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, dat fiind că sunt îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de CF (suprafață utilă < 120 mp; dreptul de proprietate asupra terenului & cotei indivize incluse în prețul de vânzare, etc.).
- Separat față de tranzacția cu imobilul menționat anterior, s-au facturat servicii de construire a împrejmuirii terenului.
- Autorizația de construire și PV de recepție la terminarea lucrărilor nu conțin referiri la ”împrejmuire”. Concret pe AC scrie: ”Locuință P+1E anexe aferente, organizare șantier, structură zidărie portantă, acoperiș șarpantă, tablă, SC=... mp, SD=... mp, SU=...mp, SL=... mp/3cam”.
La controlul venit în urma solicitării de rambursare TVA, inspectorul fiscal decide că cele două tranzacții (vânzare imobil și construire împrejmuire) ar fi, de fapt, obiectul unei aceleiași tranzacții care a fost divizată artificial în vederea sustragerii de la taxarea cu TVA de 19% (dat fiind că însumând valorile celor două tranzacții, se depășește plafonul admis pt TVA de 5%) iar argumentul suprem ține de faptul că, deși pe AC și PVRTL nu există referiri la împrejmuire, în proiectul din spate există o planșă a gardului vizată spre neschimbare de către primărie și, prin urmare, aceasta face obiectul autorizației de construire care este ”documentul de naștere” al imobilului (citat din spusele inspectorului).
Pe de altă parte, dat fiind ce scrie pe documentația de autorizare și cea de recepție a lucrărilor, primăria este îndreptățită să amendeze societatea pentru că a realizat împrejmuirea fără autorizație de construire.
Mai mult decât atât, existența sau nu a împrejmuirii, nu face parte din condițiile impuse de Codul Fiscal și Legea Locuinței potrivit cărora ”imobilul trebuie să poată fi locuit ca atare la momentul vânzării”, nu intră nici la categoria ”dependințe” și nici la cea de ”anexe gospodărești”.
Acestea fiind scrise, pornind de la experiența dvs. în această ramură a fiscalității, vă rog să mă ajutați să mă lămuresc care este abordarea corectă.
Mulțumesc!
P.S. pentru ref. Codul Fiscal (art.291, alin. 3, lit.c) pct. 3 + norme met. pct.38 alin.3) și Legea Locuinței nr. 114/1996.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 10:32, 17 August 2021
Cei de la ANAF o vor ține pe a lor și vor întocmi PV cu TVA 19%. De abia așteaptă cazuri ca acesta.

Se va ajunge în instanța iar aceasta va decide.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota de tva la vanzare apartament ionutlascu1993 ionutlascu1993 Salutare, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns legat de cota de TVA. In anul 2022 am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in care era mentionata ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)
Legea 15/2003- recuperare tva cercetas cercetas Buna ziua, In baza legii 15/2003 am primit un teren in suprafata de 300mp de la Primarie. Am construit casa care are aprox 114mp utili. Care sunt ... (vezi toată discuția)