avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cota de tva la vanzare apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cota de tva la vanzare apartament

Salutare,

Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns legat de cota de TVA.
In anul 2022 am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in care era mentionata cota TVA de 5%, apartamentul fiind 130.000 EUR.
Dat fiind faptul ca legea a fost modificata, nu imi este clar daca TVA-ul va fi marit la 19% conform ultimei modificari sau va ramane 5% dat fiind faptul ca a fost semnat actul de vanazre cumparare in 2022 si o anexa in 2023. Multumesc foarte mult pentru raspuns !
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Noiembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: acasaarad , utilizator 00:26, 12 Noiembrie 2023
Ca sa beneficiati de un TVA de 5% si nu TVA de 9% cand cumparati un apartament nou sau o casa noua de la o persoana juridica, trebuie sa platiti avansul respectivei tranzactii imobiliare pana la 31 decembrie 2023. Nu conteaza daca apartamentul sau casa se preda in anul 2024.

Atentie!
Actul prin care stabiliti avansul (promisiunea de vanzare cumparare sau contractul de vanzare cumparare) trebuie sa fie autentificat de catre un notar.

vezi mai multe detalii despre noile modificari aici:
[ link extern ] /
Salutare,

Indiferent daca suma depaseste plafonul de 600.000 LEI aferent modificarilor fiscale ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conditiile pentru a beneficia de TVA 9% la achizitionarea de apartamente si case noi incepand cu 01 ianuarie 2024
Se vor incadra la cota redusa de TVA 9% si nu TVA 19% doar locuinţele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică / alte persoane fizice.
Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996 a locuinţei, iar anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Tva imobil antecontract Mariaandra28 Mariaandra28 Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in ... (vezi toată discuția)
Antecontract pentru un apartament digi33 digi33 Buna seara, Am semnat un antecontract pentru un apartament ce se incadreaza in momentul de fata pentru TVA de 5 %. Tinand cont de modificarile fiscare ... (vezi toată discuția)