avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o intrebare cu privire la cota din cost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o intrebare cu privire la cota din cost pe care ...

Care este cota din cost pe care o platesc la notariat (taxe notariale si impozit) 3 proprietari la iesirea din indiviziune asupra unui teren de 10000mp, unul din proprietari avand 5000mp, iar ceilalti 2 cate 2500 mp.
Este reglementat undeva daca aceste plati se fac 1/proportional cu valoarea 2/se imparte la numarul de proprietari 3/ este la latitudinea proprietarilor.?
In cazul 3/, daca nu se inteleg, unul din proprietari poate intenta proces pentru ca instanta sa stabileasca cat plateste fiecare proprietar?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
ioniiorg, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioniiorg , utilizator 22:09, 17 August 2021
Impozit nu platesc, platesc doar onorariul notarial si taxe de carte funciara. Platile se fac dupa cum se inteleg partile - normal ar fi sa o faca in functie de valoarea loturilor care li se atribuie (1/2, 1/4 si 1/4). Daca nu se inteleg cum platesc taxele, nu ajung sa incheie actul, deci nu au de ce sa se adreseze instantei pentru stabilirea modului de plata a taxelor ci direct pentru partajare.

Daca onorariul notarial si taxele de carte funciara nu sunt calculate in functie de valoarea terenului, atunci s-ar putea considera ca de fapt totul se face pentru 3 persoane (3 CI, 3 certificate fiscale, 3 numere cadastrale etc).
E surprinzator ca nu s-a reglementat nicaieri cum se imparte costul total.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune nerantula nerantula Va rog sa-mi spuneti care este procedura notariala si ce tip de taxe se percep la iesirea din indiviziune (2 coproprietari pe un teren extravilan). Este ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral judecatoresc steliana 67 steliana 67 Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: Este vorba de 2500 m2 de intravilan si 25000 m2 extravilan, ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare imobil oroian-rodica oroian-rodica Buna seara, As dori sa stiu care sunt documentele necesare pentru incheierea unui contract de vanzare cumparare a unui imobil, si care sunt taxele pe care le ... (vezi toată discuția)