avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi obligata sa preiau toata mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi obligata sa preiau toata mostenirea?

Mama a decedat in mai si a avut o societate srl la care era asociat unic si pe care o suspendase in martie 2009. Tata si sora mea au renuntat la mostenire si asa eu am ramas unica mostenitoare. Am mostenit jumatate din apartamentul parintilor iar societatea nu am pus-o la succesiune,deci nu am mostenit-o . Intrebarea mea este daca pot fi obligata sa o preiau ca mostenire si daca pot fi trasa la raspundere ca nu am depuns bilanturile contabile pe zero de 2 ori pe an ( nepreluand inca firma )
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 18:27, 9 Ianuarie 2010
Acceptarea mostenirii nu se poate face doar in privinta anumitor bunuri si in defavoarea altora, la fel si renuntarea la mostenire.
Dar, pt ca nu ati inclus-o in masa succesorala cineva la un moment dat se poate sesiza si puteti fi acuzata de fals (sub semnatura privata).
Acum puteti sau sa faceti o anexa la certificatul de mostenitor si sa va preluati atributiile, sau sa nu faceti nimic si sa sperati ca nu se intampla nimic.
Acum in privinta suspendarii firmei, sa ne spuna colegii contabili daca trebuia depus vreun bilant.
Faptul ca nu s-au depus bilanturile contabile nu este penal! Eventual , Oficiul Registrului Comertului poate solicita in instanta radierea societatii!B-)
Referitor la faptul ca nu ati inregistrat la notariat in masa succesorala si partile sociale ale mamei dvs , parerea mea este ca foarte greu va putea cineva (ma refer la organele abilitate ale statului ) sa demonstreze ca dvs ati stiut ca mama dvs este asociat la o societate de tip srl! Nu este obligatia dvs sa demonstrati ca nu stiati de societate , ci este obligatia lor sa demonstreze ca stiati! Lucru improbabil , asa cum am mai spus!B-)
Ca si regula generala referitoare la succesiuni : mostenirea se accepta in tot , nu in parte! Sau mai exista varianta acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar!Dar este cu totul altceva decat ceea ce , in mod incorect(pana la proba contrarie in mod corect) , ati facut dvs!B-)
Acceptarea mostenirii nu trebuie sa fie viciata ( ea trebuie sa fie liber exprimata , sa nu fie facuta sub amenintare, dol , sau din eroare).Prin umare, trebuie sa-ti doresti sa devii mostenitor .(altminteri, dupa 6 luni de la deces, daca nu au existat acte de acceptare tacita sau expresa, erezii sunt considerati straini de succesiune)

Acceptati ,insa , mostenirea , in integralitate, cu toate datoriile si sarcinile care o afecteaza.
Deci ati preluati si datoriile societatii .
(cu mentiunea ca infractiunea de fals in declaratii se comite si prin omisiune)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, ati preluat si partile sociale ale SRL-ului.
Chiar daca nu scrie in certificatul de mostenitor.
Se poate emite un supliment de catre notar, la cererea dvs sau la cererea altor persoane interesate.
Simplul fapt ca nu exista nicio mentiune in certificatul de mostenitor nu inseamna ca nu ati mostenit si partile sociale ale societatii.

avocat Claudiu Lascoschi
De aceeasi parere sunt si eu, ati preluat si partile sociale ale SRL-ului, atat drepturi cat si obligatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitorii sunt afectati de aceasta situatie ? valceanul valceanul Buna ziua tuturor, Am o nedumerire si pe aceasta cale apelez la cei care au idee de urmatoarea situatie: intr-o familie a existat un SRL cu unic asociat ... (vezi toată discuția)
Lichidare srl av_gabitza av_gabitza Buna ziua, am o situatie cel putin ciudata la prima vedere. asociat unic din srl decedeaza. 3 succesori accepta mostenirea pur si simplu, astfel ca in ... (vezi toată discuția)
Taxa deschidere succesiune de tip inventar pf si pj nicoletaburuiana nicoletaburuiana DORESC SA STIU UN PRET ESTIMATIV DE LA NOTAR PE DESCHIDERE SUCCESIUNE DE TIP INVENTAR problema se pune in felul urmator: tatal a 2 copii se recasatoreste si ... (vezi toată discuția)