avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz semnare act adițional, schimbare cm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz semnare act adițional, schimbare cm

Bună ziua, datele problemei:
- contract de munca la domiciliu
- Firma vrea sa schimbe tipul contractului la domiciliu în contract de munca cu clauza de telemunca
Angajatul nu dorește aceasta schimbare.
Ce se poate întâmpla? Se poate desface contractul de munca?
Mulțumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: mihai lupu , utilizator 16:06, 25 August 2021
Legea 55/2020
art. 17
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

In speta, daca nu sunteti de acord, atunci se poate emite o decizie unilaterala.
Angajatul are deja contract cu munca la domiciliu, deci legea 55 nu prea se aplica.
Pe câte știu legea a fost data pt a ajuta angajați sa lucre de acasă pt a nu răspândi covidul.
Aici nu e cazul, angajatul lucrând din 2018 cu contract cu munca la domiciliu.

Telemunca nu era cu acordul părților?

Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea 55/2020 este o derogare de la dispozitiile Legii nr. 81/2018, care prevad ca activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților .

Este posibil , in situatia in care salariatul nu este de acord cu acea modificare, sa se decida concedierea lui.
Legea specifica, pe durata stării de alertă, angajatorul face aceasta modificare.

Actele primite nu reflecta acest lucru. Nu este nicăieri specificat ca aceasta este o modificare temporara și ca după terminarea stării de alertă se va reveni la situația de dinainte.
În acte, pur și simplu se elimina toate paragrafele legate de munca la domiciliu și apoi în alt act se adaugă clauza de telemunca.

De ce se aplica legea 55 dacă angajatul nu face obiectul acelei legi, lucrând deja de acasă fără nici un risc de îmbolnăvire covid printre angajati?

De ce se plica legea 55, după un an și ceva de la prima stare de alerta/urgenta?

Va mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Legea 55/2020 este o derogare de la dispozitiile Legii nr. 81/2018, care prevad ca activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților .

Este posibil , in situatia in care salariatul nu este de acord cu acea modificare, sa se decida concedierea lui.

Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2021
mihai lupu, utilizator
De ce se aplica legea 55 dacă angajatul nu face obiectul acelei legi, lucrând deja de acasă fără nici un risc de îmbolnăvire covid printre angajati?

Sunt de părere că în cazul dvs. nu se aplică Legea 55 pentru că salariatul nu lucra la sediu. Scopul legii a fost, printre altele, să dea pârghii autorităților și angajatorilor ca să se poată organiza astfel încât să se reducă la minim îmbolnăvirile - știți asta, ați scris și dvs.

V-ați reorganizat activitatea și acum trebuie să fie prezent și la sediu, de aceea vreți să schimbați contractul pe care îl are? Trebuie să aveți justificare temeinică pentru a-l concedia, altfel riscați să vă dea în judecată și să câștige?
Articolul 3
(1) Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.
(2) Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Buna ziua, un profesor a refuzat semnarea actului adițional/acord ... Lidia Baroi Lidia Baroi Buna ziua, Un profesor a refuzat semnarea actului adițional/acord privind telemunca, dar desfășoară orele on-line de acasă. Are dreptul acesta? Să ... (vezi toată discuția)
Sprijin financiar telemunca in perioada starii de alerta Andrei_B3001 Andrei_B3001 Se acorda cei 2.500 lei sprijin financiar pentru telemunca si in perioada starii de alerta sau numai pentru ce a fost in perioada starii de urgenta? (vezi toată discuția)
Telemunca obligatorie pentru toate firmele, nu doar peste 50 angajati? DianaNegoescu DianaNegoescu Articolele de pe Avocatnet.ro vorbesc despre obligativitatea firmelor cu peste 50 de salariati de a trece pe telemunca daca specificul o permite. Insa Legea ... (vezi toată discuția)