avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere casatorie Bună ziua! Pentru nunta fiicei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere casatorie Bună ziua! Pentru nunta fiicei am dreptul ...

Zile libere casatorie
Bună ziua! Pentru nunta fiicei am dreptul la zile libere? Lucrez la firmă privată!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 25 August 2021
Buna ziua.
Conform codului muncii, indiferent dacă aveţi contractul încheiat cu angajator privat sau instituţie publică, dvs în calitate de angajat aveţi dreptul la zile de concediu pentru evenimente deosebite ( căsătorie, deces, zile de naştere).
De reţinut este şi faptul că în cazul unor evenimente familiale deosebite, aveţi dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.

Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel, pentru a cunoaşte cu exactitate numărul de zile de concediu pentru astfel de evenimente şi dacă se acordă pentru căsătoria copilului trebuie să verificaţi în primul rând regulamentul intern al unităţii angajatoare.

O zi bună!
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cate zile libere se acorda angajatului ,la casatoria ... Nciuflea Nciuflea Buna ziua, Cate zile libere se acorda angajatului ,la casatoria religioasa a copilului , casatoria civilă având loc cu un an în urma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere ... Herbert Amagdalinei Herbert Amagdalinei Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere cand cineva se căsătorește... pot sa imi iau liber acele 5 zile exact la data căsătoriei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, concediul pentru căsătorie se acorda doar pentru ... 11ana maria 11ana maria Bună ziua, concediul pentru căsătorie se acorda doar pentru căsătoria civila ? (vezi toată discuția)