avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

:help: O matusa mi-a lasat prin testamento casa+teren.Terenul a fost al sotului care a decedat cu 20 ani inaintea ei.Nu au avut copii.Am deschis succesiunea la jud. si conform titlului de proprietate mi-a revenit terenul tot si jumatate din casa.Acum vreau sa ies din indiviziune dar rudele sotului vor sa atace titlul de proprietate.Matusa a fost singura care a facut cerere pt. titlu.Ea e decedata de 4 ani.Am facut rol pe numele meu la primarie si am platit toate impozitele.Ce sanse credeti ca au daca ataca titlul? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:30, 9 Ianuarie 2010
Sa ne intelegem: vor sa atace titlul de proprietate al unchiului dvs sau vor sa atace testamentul si sa solicite in instanta anularea certificatului dvs de mostenitor?B-)
Testamentul este facut cu cel putin 7 ani inainte ca matusa sa decedeze.Nu a fost atacat si nici au de gand sau motive.Titlul de proprietate este pe numele matusii al carei singur mostenitor legatar sunt eu.Nenedumerirea lor este,de ce le revine numai jumatate din casa,daca pamantul a fost al unchiului lor.Repet,el a decedat prin anul 1960 si de atunci nimeni nu a facut nici o cerere pt. titlu sau alt demers.Eu m-am judecat la deschiderea succesiunii mai intai cu rudele din partea matusii.Am o decizie definitiva si irevocabila prin care mie mi se cuvine conform titlului de prop. tot terenul si 1/2 din casa.Multumesc!
Ea e decedata de 4 ani.



S-au scurs cei 3 ani , de la decesul testatorului , durata in care mostenitorii rezervatari (descendentii , sotul supravietuitor si ascendentii priviliegati ) puteau sa-si apere interesele , in cazul in care rezerva succesorala le-ar fi fost incalcata .

Prin urmare, o asemenea actiunii (prin care s-ar solicita reductiunea liberalitatii excesive sau desfiintarea unui asemenea act ) e respinsa ca fiind prescrisa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc!Probabil ca acum o sa incerce sa ma incurce sa ies din indiviziune.Multi dintre ei nu mai sunt in localitate,si cei care sunt refuza sa imi dea adresele sau nr.de tel. al celorlalti.Ei sunt 12 si eu am adresele la 9 dintre ei.se poate indeplini procedura daca vreunul din ei nu primeste citatie?Daca nu ce considerati ca este de facut?
Daca nu au facut cerere in termen pentru reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991 si s-au "trezit" acum...este tardiv (pentru dansii). Nu pot anula titlul respectiv, pentru ca nu au baza legala. daca au trecut mai mult de 3 ani de la data emiterii titlului respectiv, nu pot invoca decat nulitatea absoluta, ale carei motive sunt strict si limitativ enimerate in art. III din legea 169/1997 (faptul ca nu au facut cerere in termen, desi vor sa beneficieze ulterior de dreptul de proprietate, nu este enumerat printre motivele respective:D).
In ceea ce priveste cererea de iesire din indiviziune, prin instanta, va trebui sa indicati adresa mostenitorilor pe care ii cunoasteti; pentru ceilalti, fie optati pentru citarea prin publicitate, fie obtineti un certificat de grefa cu privire la obiectul procesului si mergeti la serviciul de evidenta informatizata a persoanei, care ii poate localiza pe baza unor date de stare civila (nume, prenume, data si locul nasterii, CNP).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Am drept de mostenire de pe urma unui unchi vitreg? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)