avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare raporturi de munca in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare raporturi de munca in perioada de proba

Buna seara! Ma confrunt cu o speta si sper sa primesc ceva sfaturi aici.
La inceputul lunii in curs, m-am angajat la o firma cu un contract pe perioada nedeterminata. Din motive personale, dupa aproximativ 2 saptamani am facut o notificare de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor. Patronul firmei ma amentinta ca daca nu respect preavizul legal, nu voi primi banii pe perioada muncita. Din pct meu de vedere, nu am ce preaviz sa respect atata timp cat ma aflu in perioada de proba de 90 de zile, stipulata in contractul de munca. Mentionez ca detin documente doveditoare pentru a demonstra perdioada de munca efectiva pe care am avut-o. Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez mai departe si unde trebuie sa fac sesizare pentru a-mi primi banii pe care i-am muncit! Va multumesc si astept raspunsurile dvs
Ultima modificare: Luni, 30 August 2021
01mihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: 01mihai , utilizator 20:59, 2 Septembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Sintagma folosita de dvs "notificare de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor" si preavizul de care vorbeste angajatorul nu au legatura cu incetarea c.i.m. in perioada de proba.

art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

Textul de lege nu prevede preaviz si nici acordul celeilalte parti.

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Multumesc frumos pt raspuns si pt timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba gruia19 gruia19 Buna ziua ! Un prieten are urmatoarea situatie si nu stie cum trebuie procedat: acum o saptamana a fost angajat ca si controlor calitate la o firma, CIM pe ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit Amelia Natalia Amelia Natalia Buna ziua va întreb dacă se poate desface contractul de munca fara demisie in condițiile in care este un contract cu perioada de proba de 90 zile.mentionez ... (vezi toată discuția)
Demisie Nnnicoleta Nnnicoleta Daca imi dau demisia fara a respecta perioada de preaviz( tinand cont de faptul ca in contract numarul de ore lucrate sunt 8/zi, iar de fapt muncesc 9 ore/zi, ... (vezi toată discuția)