avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Agresiune si vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Agresiune si vatamare corporala

Salutare tuturor! Am nevoie de ajutor in legatura cu o situatie. Un baiat a agresat si a lovit o persoana de sex feminin ( acesta atat in momentul in care a fost prins cat si in momentul in care a dat declaratia era intr o stare foarte avansata de embrietate,) aceasta find iubita lui, fiind vorba de violenta domestica. In aceasta situatie exista un martor iar agresorul a fost dus la politie iar acolo a declarat ca era beat si ca este consumator de droguri iar agresorul intra si la distrugere pentru ca i a distrus telefonul victimei. Victima nu vrea sa depuna plangere dar agresorul a primit un ordin provizoriu de protectie ca sa nu se mai apropie de fata. Intrebarea mea este aceasta:
Ce fel de pedeapsa o sa primeasca agresorul si exista riscul sa fie vorba de cazier? ( s a intocmit deja dosar penal)
Daca s-a intocmit dosar penal pentru distrugere si victima nu depune plangere, se dispune clasarea.
Pentru lovirea sau alte violente, fiind vorba de membrii de familie in acceptiunea c.p. acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2021
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
S-a mai modificat cate ceva pe la impacarea de la violenta in familie, parca din 2020, nu prea mai are efecte, dar ramane retragerea.
Violența în familie
(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
(2) În cazul infracțiunilor prevăzute în art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu.
(la 08-11-2020, Alineatul (2) din Articolul 199 , Capitolul III , Titlul I , Partea SPECIALĂ a fost modificat de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 233 din 5 noiembrie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1036 din 05 noiembrie 2020 )

Am vazut modificarile din c.p., au scos impacarea, se pune problema in situatia in care actiune penala a fost pusa in miscare din oficiu.
Daca modificarile au la baza Decizia nr. 11/2019, din considerentele Deciziei eu inteleg ca atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu, încetarea procesului penal se dispune ca efect al împăcării având în vedere că sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de art. 159 alin. (1) din Codul penal(penultimul paragraf), iar cand acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile, și nu ca efect al împăcării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medico-legal 12-14 zile ingrijiri medicale. incadrare juridica si pedeapsa? z3nyt z3nyt Buna seara, As dori sa aflu cateva detalii despre incadrarea juridica si pedeapsa pe care o risca un agresor asupra unor membrii ai familiei. Una din ... (vezi toată discuția)
Dacă am făcut o declarație ca ma bătut partenerul și o iau ... Andreea12389ff Andreea12389ff Dacă am făcut o declarație ca ma bătut partenerul și o iau declarația înapoi și am trecut și prin tribunal se poate lua înapoi? (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala in instanta dcv20 dcv20 Buna ziua. In urma cu 2 jumatate ani eu si iubitul meu am avut o cearta care s-a soldat cu o lovitura , am sesizat politia si astfel a fost deschis un dosar ... (vezi toată discuția)