avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog răspuns. Ce pot mosteni in urma decesului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog răspuns. Ce pot mosteni in urma decesului tatalui natural?

Rog răspuns.
Va rog sa imi spuneți ce as putea mosteni dupa succesiune, in urma decesului tatalui natural, care are sotie supravietuitoare si încă 3 copii. Din cate stiu eu era coproprietar la casa in care locuia cu sotia actuală dar este posibil sa aiba si alte bunuri si cont la bancă. Daca am dreptul la parte din casa(sunt adult), va rog sa imi spuneți ce procent mi-ar reveni si cum ar trebui sa procedez la notariat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns .
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
Andreescuu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreescuu , utilizator 20:48, 7 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soției ii revine 1/4, iar copiilor 3/4 (adica 3/16 fiecare) - din bunurile proprii ale defunctului.
Dacă exista bunuri comune, cotele de mai sus se raportează la jumătatea soțului decedat.
Astfel,soția va avea 1/4 din jumătate, adică 1/8, la care se adaugă jumătatea ei, rezultând o cota totala de 5/8.
Copiii vor avea 3/4 din jumătate, adică 3/8. Impartit la 4, rezulta 3/32 fiecare.

Așadar, legal, dvs aveți dreptul la 3/16 din bunurile proprii ale tatălui și 3/32 din bunurile comune.
La notariat procedați cum doriți.
Fie va însușiti calitatea de moștenitor, acceptând succesiunea și devenind astfel proprietar pe cotele menționate.
Fie, dacă nu va interesează niciun bun, renunțați la succesiune, urmand ca parte dvs sa se împartă în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
raluk0207, utilizator
Va multumesc foarte mult. Ati explicat foarte, foarte clar si concret situatia. M-ati ajutat foarte mult sa iau o decizie.
Sunteti o adevărată profesionistă.
Seara bună!

raluk0207 a scris:

Soției ii revine 1/4, iar copiilor 3/4 (adica 3/16 fiecare) - din bunurile proprii ale defunctului.
Dacă exista bunuri comune, cotele de mai sus se raportează la jumătatea soțului decedat.
Astfel,soția va avea 1/4 din jumătate, adică 1/8, la care se adaugă jumătatea ei, rezultând o cota totala de 5/8.
Copiii vor avea 3/4 din jumătate, adică 3/8. Impartit la 4, rezulta 3/32 fiecare.

Așadar, legal, dvs aveți dreptul la 3/16 din bunurile proprii ale tatălui și 3/32 din bunurile comune.
La notariat procedați cum doriți.
Fie va însușiti calitatea de moștenitor, acceptând succesiunea și devenind astfel proprietar pe cotele menționate.
Fie, dacă nu va interesează niciun bun, renunțați la succesiune, urmand ca parte dvs sa se împartă în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile mostenite de defunct? Bogdan Bibicu Bogdan Bibicu Buna ziua! X si Y (sa ziem ca X= Mihai si Y=Oana) sunt sot si sotie. Bunurile comune (terenuri si case) au fost instrainate prin contracte de vanzare. ... (vezi toată discuția)
Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Mostenire procentaj. Marni628 Marni628 Buna Ziua. O sa fiu cat mai pe scurt posibil (nu vreau sa deschid romane) si in acelasi rand sper sa fiu pe inteles. Acum vreo 5 ani a decedat Bunicul meu ... (vezi toată discuția)