avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bani pierduti
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bani pierduti

In urma cu o luna de zile am pierdut la un market de cartier suma de 800 lei, dar caserita și bodyguardul nu au vrut să mă ajute cu informații, Nici macar sefa de magazin, pe care am contactat-o a doua zi n-a vrut sa ma ajute, in sensul ca n-a vrut sa vizioneze inregistrarile video de pe camere.
Fiind pensionat medical pe caz de boala gr.3 ( pensia este pana-n 1000 lei/luna ), suma asta pierduta chiar inseamna ceva pt. mine, ca atare am facut o petitie (e-mail) la sectia de politie de care apartin in vederea cererii de ajutor pt. a viziona imaginile si a-mi recupera banii.
Dupa 2 zile am fost sunat de un politist si intrebat daca am pretentii in afara de bani si la altceva.Mi-a spus ca va reveni sa-mi spuna daca a vizionat sau nu imaginile. Peste 25 min. m-a sunat din nou sa ma invite la sectie pt. a discuta ca are deja imaginile (destul de ciudat , in acest mic interval de timp dansul le-a si vizionat +inregistrat pe telefon). Imaginile mi le-a prezentat si mie dar nu se vede c-am pierdut banii acolo (cand i-am bagat din nou in buzunar) ! Iarasi ciudat , intrucat doar acolo am scos banii din buzunar sa platesc ?! Mi-a propus sa dau o declaratie prin care sa specific ca banii puteam sa-i pierd si-n alta parte (conform imaginilor prezentate de el) , dar sa nu pomenesc ca le-am vizionat de la dansul de pe telefon (destul de ciudat , nu ?!).
Ca atare , i-am spus din nou ca nu ma intereseaza decat banii pierduti , daca ii va gasi bine , daca nu , asta este , imi retrag petitia si raman pagubit de suma respectiva, intrucat probe nu sunt si nici alte lucruri nu-mi mai aduc aminte.
Dupa alte 2 zile ma suna din nou , ma intreaba daca mi-am mai adus aminte ceva si chiar daca imi retrag petitia el totusi este obligat sa se autosesizeze si sa deschida dosar
pentru savarsirea infractiunii "insusirea bunului gasit si ajuns in eroare la faptuitor" (document pe care l-am primit pe e-mail dupa alte 2 zile).
Dupa 2 saptamani ma suna din nou acelasi politist sa-mi spuna ca trebuie sa ma duc sa dau din nou o declaratie (n-a spus referitoare la ce) ca deja s-a inceput urmarirea penala pt. fapta de mai sus si ca asa este procedura , dupa aceasta declaratie pe care trebuie s-o dau imi promite ca nu ma va mai chema.
Intrebare :
-ce implica treaba asta si daca fara voia mea (am declarat deja verbal ca renunt la petitie) va mai trebui sa intreprind ceva, ca sincer chiar n-am timp de pierdut prin tribunale ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florian59 , utilizator 17:01, 12 Septembrie 2021
Infractiunea asta, insusirea bunului gasit, se urmareste din oficiu, nu la plangerea prealabila. Asa incat, nu aveti cum sa va retrageti plangerea/sesizarea/sau cum vreti sa ii spuneti. Cu alte cuvinte, veti da declaratie si daca este cazul veti fi chemat si la judecatorie, dupa caz. Este un traseu al procesului penal stabilit de carti (de coduri), pe care organul judiciar il respecta. Asa trebuie.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2021
trandafir2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa inteleg ca acea declaratie pe care trebuie s-o dau politistului face parte din "procedura" ??? pai eu daca dau o noua declaratie ca renunt la plangerea initiala , nu se ia in considerare si ma obliga legea sa ma duc la judecatorie pentru proces doar daca se gaseste cel care a gasit banii ?? ce sa fac eu acolo , atata timp cat sunt cel pagubit ?!

va multumesc frumos !
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Pana la judecatorie mai este, cale lunga. Deocamdata, sunteti in faza de urmarire penala, si v-am spus, dvs nu puteti sa renuntati la "plangerea initiala" (pentru ca nu va permite legea), dar puteti sa renuntati la pretentii (asta se poate).
Si asa cum v-am mai spus si cum ma repet acum, infractiunea in discutie se urmareste de organul de cercetare penala indiferent de forma in care acesta a luat la cunostinta despre savarsirea faptei (plangere, denunt, prin auto sesizare, etc).
Si la fel de bine se poate si clasa dosarul.


trandafir2 a scris:

Pana la judecatorie mai este, cale lunga. Deocamdata, sunteti in faza de urmarire penala, si v-am spus, dvs nu puteti sa renuntati la "plangerea initiala" (pentru ca nu va permite legea), dar puteti sa renuntati la pretentii (asta se poate).
Si asa cum v-am mai spus si cum ma repet acum, infractiunea in discutie se urmareste de organul de cercetare penala indiferent de forma in care acesta a luat la cunostinta despre savarsirea faptei (plangere, denunt, prin auto sesizare, etc).
Si la fel de bine se poate si clasa dosarul.


am inteles perfect raspunsul dvs. , pentru care va multumesc !
deci ca vreau , ca nu vreau in afara de bani, mai pierd si timp daca sunt chemat prin instante , sa stau si sa astept prin sali cu starea sanatatii mele care-i destul de precara , 3 operatii pe coloana.
poate am "noroc'' sa se claseze dosarul si sa nu fiu nevoit sa stau prin judecati .

inca odata mii de multumiri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redepunerea plangerii penale retrase anterior grobianu grobianu Va rog sa ma luminati si pe mine in urmatoarea problema! Un individ pe care l-am angajat sa-mi execute niste amenajari interioare mi-a facut o lucrare de tot ... (vezi toată discuția)
Declarare furt.daca nu este furt exista infractiune? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Daca i-a disparut o borseta cu cca 15 000 euro uitata pe autoturism dupa ce a facut plinul la benzina si merge sa faca plangere la politie, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Propunere renuntare la urmarirea penala Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna ziua ! Intr-un dosar penal , in care am calitatea de parte vatamata , organele de cercetare penala au trimis ieri la Parchet dosarul , alaturi de ... (vezi toată discuția)