avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... redepunerea plangerii penale retrase anterior
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

redepunerea plangerii penale retrase anterior

Va rog sa ma luminati si pe mine in urmatoarea problema!
Un individ pe care l-am angajat sa-mi execute niste amenajari interioare mi-a facut o lucrare de tot rasul. Am observat deficientele abia dupa ce i-am dat aproape toti banii. El a promis ca va remedia problemele dar nu a mai aparut. Eu l-am gasit lucrand la alta persoana, si sub imperiul nervilor i-am luat cheile masinii si telefonul mobil #-o ca sa ma asigur ca va veni in aceeasi zi sa remedieze problemele! El s-a dus la politie si a depus o plangere impotriva mea (asa mi-au spus politistii care m-au luat de acasa si m-au dus la sectie pt. talharire). In final, individul a renuntat la plangere,
Se poate razgandi si depune din nou plangere impotriva mea? Care e termenul in care poate sa mai redepuna plangerea?
Cel mai recent răspuns: So!id , utilizator 21:02, 30 Iulie 2008
Retragerea plangerii prealabile are efecte irevocabile , odata retrasa plangerea, nu mai poate fi formulata o noua plangere cu privire la aceeasi fapta .
Daca e talharie actiunea penala se pune in miscare din oficiu si nu la plangerea prealabila a celui vatamat. Dupa inregistrarea plangerii procesul penal isi urmeaza cursul, indiferent de vointa celui vatamat care poate sa nu mai aiba nici o pretentie. Fapta va fi cercetata, va fi incadrata juridic (se pare ca ati fost incadrat la talharie), incepe sau nu urmarirea penala si se continua cu urmatoarele faze ale procesului penal.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
icsulescu a scris:

Daca e talharie actiunea penala se pune in miscare din oficiu si nu la plangerea prealabila a celui vatamat. Dupa inregistrarea plangerii procesul penal isi urmeaza cursul...

Concret, in cazul meu, nu cred ca a fost vorba efectiv de o plangere penala ci mai degraba de o plangere prealabila de vreme ce individul care a depus-o a putut sa renunte. Politistii mi-au spus ca individul a depus o plangere impotriva mea dar nu au specificat daca e vorba de de o plangere prealabila sau de plangere penala. Ei mi-au spus ca e caz de talharie, penal, etc.
Intrebare: daca reclamantul a renuntat in fata politistilor la reclamatia aceea (sau ce-o fi fost aceea!), o mai poate redepune? Daca da, in ce termen?
Multumesc pentru raspunsurile primite si pentru cele viitoare!
grobianu a scris:

Ei mi-au spus ca e caz de talharie, penal, etc.


Asa cum a spus colegul meu mai sus, daca este talharie atunci nu poate retrage cererea.
telefonul mobil si cheile i le-ati luat din mana? sau erau undeva, pe masa...

Oricum, din ce ziceti, scopul luarii acelor bunuri nu a fost insusirea lor pe nedrept, astfel ca, dupa parerea mea, nu poate fi vorba de talharie.
Art. 211. Cod penal:" Furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani."

Alte discuții în legătură

Furt și politia nu îi face nimic! Corina271 Corina271 Buna dimineața! Am un verișor care bea,se droghează,a tot fost internat la dezintoxicare și tot fuge din spitale,de 10 ani tot fura din casa și îti ... (vezi toată discuția)
Masina furata in ungaria poe.aly poe.aly Buna ziua, Am o autoutilitara cumparata in leasing, pe care am inchiriat-o pentru doua zile unei persoane. Inchieirerea s-a facut ieri, 08.04. Azi pe la ora ... (vezi toată discuția)
Plangere la politie pt. abuz de incredere si furt calificat coryzalia coryzalia In calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari, am afisat la cele 2 aviziere ale blocului niste informari, care a 2-a zi au disparut. Singura ... (vezi toată discuția)