avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea la mostenire,cum se aplica. Situatia este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea la mostenire,cum se aplica. Situatia este asa :tatal a decedat ...

Uzucapiunea la mostenire,

Situatia este asa :tatal a decedat in 2013 si au ramas 2 apartamente si un autoturism. Mostenitori inafara de mine mai sunt mama si o sora plecat din tara de 20 de ani(Australia). Nu putem face dezbaterea mostenirii deoarece pe sora nu o intereseaza si refuza sa intocmeasca procura la consulat in acest sens(si-a schimbat numele si are actele românesti expirate). Se poate invoca uzucapiunea in cazul meu si al mamei (fiecare pentru un apartament ) la trecerea a 10 ani de la decesul tatalui?Uzucapiunea se poate aplica si pentru autoturism(este vechi si trebuie casat)? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2021
George821, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:35, 13 Octombrie 2023
Buna ziua,

Din punctul meu de vedere trebuie sa mergeti la notar pentru a se dezbate succesiunea. Se constata mostenitorii legali si cotele cuvenite, iar apoi se poate lua in considerare termenul de prescriptie achizitiva.
De subliniat ca nu constituie posesie stapanirea unui bun de catre un detentor precar, precum:
-fiecare coproprietar, in proportie cu cotele-partie ce revin celorlalti coproprietari.

O zi buna.
Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Am fost la notar dar acesta a spus ca nu se poate face dezbaterea succesiunii daca unul dintre mostenitori nu doreste. Mi-a sugerat sa incerc pe cale judecatoreasca prin deschiderea unui proces dar tinand cont de faptul ca trebuie trimisa citatie in strainatate uni cetatean roman care nu mai are acte romanesti valabile si si-a schimbat si numele ...cred ca durata va fi una considerabila. Speram ca o actiune in uzucapiune va dura mai putin. Multumesc
Bun ziua! Am avut un proces de succesiune unde unul dintre moștenitori nu era de găsit plucat din tara. În condiție date acea persoana a fost citata prin monitor oficial s-a derulat procesul și aceea persoana a avut parte din moștenire ca și cum ar fo fost prezenta la proces.
Și la uzucapiune tot 2-3 ani durează.
Dar în cazul dvs, nu se poate.
Singura soluție este dezbaterea succesiunii în instanță.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2023
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Putin ajutor va rog duma_alexandru duma_alexandru tata a decedat la sfarsitul lui august, anul acesta, si vreau sa deschid succesiunea pt un apartament si un autoturism mostenitori sunt: mama, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)