avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sotia mea tocmai ce a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sotia mea tocmai ce a fost concediata,insărcinata ...

Buna ziua! Sotia mea tocmai ce a fost concediata,insărcinata fiind,lucru de care stia si angajatorul,dar totusi a fost concediata conf.art.61 lit. d. adica dupa o evaluare profesionala facuta de patron din pix in birou fara o comisie etc. In plus a fost trimisa acasa fara acele 20 de zile de prefiz prevazute in art. de mai sus.
Noi vrem sa atacam aceasta decizie in instantă.
Intrebarea este: Avem castig de cauza? Si daca da ce anume caștigam? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
urszy, utilizator
Cel mai recent răspuns: urszy , utilizator 13:54, 11 Septembrie 2021
Daca concedierea s-a facut cu incalcarea prevederilor legale, este posibil sa aveti sanse de castig.

Puteti obtine, daca veti castiga:
- anularea deciziei de concediere;
- reintegrarea pe functia detinuta anterior concedierii;
- plata salariilor pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data efectiva a reintegrarii;
- plata unor despagubiri;
- plata cheltuielilor de judecata.
Dupa cum am scris:
1 nu s.au acordat zilele de preaviz
2 acea evaluare profesionala e facuta din pix.
3 sotia este insarcinata lucru de care stia si patronul!

Aceste lucruri sunt incalcari ale legii?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
din punctul meu de vedere aveti mari sanse de castig; acel articol 61 lit d inseamna ca nu corespunde profesional postului; aceasta se dovedeste destul greu si in conditiile normale nu doar intr-un caz special cu o femeie insarcinata ; necorespunderea cu postul se face cu o evaluarea f amanuntita facuta conform legii care este f stricta; angajatorii de buna credinta sunt f atenti la asta ,nu pot da afara asa usor oamenii; char daca sotia dvs nu era deloc potrivita ptr post evaluarea trebuia facuta inainte nu acum dupa ce a ramas insarcinata; o femeie insarcinata este apoape intangibila ,ea poate fi concediata doar prin concediere colectiva sau din motive disciplinare; sotiei dvs, daca nu mai poate indeplini anumite cerinte ale postului fiind insarcinata, i se puteau gasi alte atributii; exercitati-va dreptul de a-i da in judecata;vorbiti cu un avocat ;conteaza si ce hartii aveti semnate; eu sunt director economic la o firma mica si am si atributii pe angajari ;nu as sfatui niciodata un angajator sa dea afara asa un om; pe de alta parta este adevarat ca se naste in tara asta pe banii angajatorilor; noi am primit banii de la o sarcina dupa 7 ani, intrase copilul la scoala; de aceea le este groaza angajatorilor si de insarcinate si de bolnavi; se recupereaza banii f greu si ptr o firma mica inseamna ceva; cunosc firme care s-au inchis si au lasat banii pe concedii medicale la stat; asta asa, ca o explicatie (nescuzabila) a faptului ca unii devin caini; ceea ce veti obtine poate fi avantajos ptr dumneavoastra si depinde si de angajator si de cat dureaza procesul; daca ,sa zicem sotia se si angjeaza in alta parte si peste 5-9 luni castigati procesul va pot veni si banii pe salariile pe care trebuia sa le aiba la fostul loc demunca plus o dobanda; procesele acestea au termene mici dar daca se contesta ceva oricum dureaza ; se poate ajunge la 1 an cu usurinta; depinde si de angajator fiindca daca nu plateste de buna voie procesul , va fi executat silit , dar daca nu are bani in cont,va fi greu de executat; mai apare o problema la sotia dvs ca daca nu poate sa isi faca stagiul de cotizare de 1 an de munca in ultimii 2 ani nu va putea primi indemnizatia de crestere copil si poate nici concediul de maternitate care se da daca ai stagiu de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni ; pe astea trebuie sa le urmariti dvs. stagiile de cotizare ca sa nu pierdeti banii; oricum, orice pierdeti sa fiti atenti sa recuperati prin proces
1. urszy a scris:

1 nu s.au acordat zilele de preaviz


Este motiv de nulitate absoluta a deciziei de concediere.

2 acea evaluare profesionala e facuta din pix.


Concedierea salariatului in baza art. 61 lit. d) C.mun. poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

In cazul in care concedierea se dispune pentru motivull prevazut la art. 61 lit. d), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, d

3 sotia este insarcinata lucru de care stia si patronul!


Referitor la concedierea unei gravide vedeti raspunsul de mai jos-lit.a si b.

2. daniola a scris:

..... char daca sotia dvs nu era deloc potrivita ptr post evaluarea trebuia facuta inainte nu acum dupa ce a ramas insarcinata; o femeie insarcinata este apoape intangibila ,ea poate fi concediata doar prin concediere colectiva sau din motive disciplinare;
.....
mai apare o problema la sotia dvs ca daca nu poate sa isi faca stagiul de cotizare de 1 an de munca in ultimii 2 ani nu va putea primi indemnizatia de crestere copil si poate nici concediul de maternitate care se da daca ai stagiu de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni ; pe astea trebuie sa le urmariti dvs. stagiile de cotizare ca sa nu pierdeti banii; oricum, orice pierdeti sa fiti atenti sa recuperati prin proces


a. Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concedier.

b. Concedierea salariatilor poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, doar pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

c. OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor nu impunestagiu de cotizare pentru a se beneficia de drepturile mentionate in ordonanta.

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea devenituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns!
Stagiul de cotizare l-ar avea sotia....intrebarea este: trebuie sa fie angajata in momentul in care se cere acea indemnizatie? sau merge doar daca ai cotizarea acea de 12 luni in 24? multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Paternal Mihaita1986 Mihaita1986 Buna ziua ,Am fost angajat Aprilie 2017 iunie 2018 dupa care am intrat in concediul medical 3 luni pana pe data de 1 octombrie si am incetat contractul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie fara stagiu de cotizare in ultimele 12 luni Daniel Rus81 Daniel Rus81 Buna ziua, In situatia in care sotia,nu are stagiu de cotizare in ultimele 12 luni,poate solicita indemnizatie de crestere a copilului,avand in vedere ca a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in sarcina cu risc toader1954 toader1954 Sotia e salariata si acuma e in concediu medical in sarcina cu risc , este insarcinata in 3 luni . As dori sa stiu dupa cele mai recente reglementari , ... (vezi toată discuția)