avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, Lucrez la o firma cu contract pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, Lucrez la o firma cu contract pe perioada nedeterminata. ...

Buna ziua,

Lucrez la o firma cu contract pe perioada nedeterminata. Am o sotie care la doi ani de la nastere, la finalul concediului de crestere a copilului a inceput sa aiba depresii si atacuri de panica si a primit tratament cu prozac. De aici se complica lucrurile, la inceputul tratamentului, cateva zile am vrut sa stau cu ea, speriat fiind de starile pe care le avea. Angajatorul mi-a zis ca nu poate sa imi ofere concediu de odihna, motivand ca nu are cine sa imi tina locul si ca politica firmei este ca in luna Septembrie nu se ofera concedii. Binenteles ca nu m-am dus la munca, familia fiind pe primul plan. Nu pot sa exprim in cuvinte comportamentul lor cand m-am intors. Trecand peste asta, ce cadru legal care sa ma ajute am in situatia aceasta? Stiu sigur ca o sa mai fie momente de genul acesta, sotia fiind la inceput de tratament care se pare ca nu da rezultate si trebuie schimbat.
Acum urmeaza si problema nr. 2 - copilul nu a fost acceptat la cresa de stat, de cresa particulara nu poate fi vorba din cauza preturilor iar bunicii nu exista. Nu vreau sa fortez mana angajatorului sa fiu platit stand acasa, nu vreau sa imi iau concediu medical, imi doresc doar 1-2 zile libere din concediul de odihna sau neplatite atunci cand am nevoie. Ce se poate face?
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
vitamina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:24, 10 Septembrie 2021
Stimate @vitamina , sunt absolut alaturi de dvs. , aveti o situatie deosebit de grea , avand sotia bolnava si copil atat de mic . Dupa cum vedeti , nu s-a prea “ inghesuit “ nimeni sa va dea un raspuns care sa va vina in ajutor , si asta - poate - pentru ca puneti problema putin gresit ( e doar parerea mea ) . Nu exista nici o lege care sa va ajute in situatia data : concediul de odihna se acorda conform unei planificari ( nu haotic ) , patronul firmei NU are nici o obligatie legala sa va inteleaga problemele dvs. personale - iar ce se intampla in familia dvs. e strict problema dvs. - zile de invoire neplatite se acorda tot cu acordul angajatorului . Patronul are strict responsabilitatea mersului inainte al companiei , a satisfacerii clientilor de la care vin banii - ca acestia sa nu plece la concurenta - , cu acei bani platind si salariile angajatilor - care angajati au si ei problemele lor si depind de acele salarii . Vedeti dvs. , e ca un lant in care fiecare veriga e importanta . Iar cand pe una dintre verigi nu mai poti conta ( ca are alte probleme decat sa-si faca treaba pe “ lant “ , din indiferent ce motiv ) , ce poti face ca sa nu dai peste cap toata afacerea ? ii pui in vedere sa se conformeze sau o inlocuiesti . Multi s-au crezut “ indispensabili “ pana cand s-a dovedit ... ca - de fapt - nu erau ... Practic , neavand concediu planificat si aprobat , dvs. ati lipsit nemotivat cand era nevoie de prezenta dvs., ati perturbat bunul-mers al productiei . N-am idee cum considerati ca ati putea “ forta mana angajatorului “ incat sa stati acasa si sa fiti platit , iar concediile medicale se acorda in caz de boala , nu altminterea . Poate o data , de doua ori , ati putea obtine concediu medical ... mai la “ mustata “ , dar asta nu e ceva pe care sa puteti conta oricand , de altfel tocmai s-au inasprit conditiile de acordare a acestora . Poate va ganditi sa obtineti sprijin de la familia extinsa , de la prieteni . Sper sa gasiti ... PS . Grabnica insanatosire sotiei .
Tocmai de aceea am întrebat deoarece vroiam sa știu sigur daca demisia este singura soluție. Planificarea concediilor nu a existat niciodată. Este trecută in ROI dar a fost o chestie haotică. Mă așteptam să existe un fel de concediu neplătit pentru situații de urgență. Oricum, am înțeles cum sta situația. Bănuiesc că și în cazul demisiei nu pot sa scap de acel preaviz decât cu acordul angajatorului.
1. Demisia fara preaviz este posibila :
- dacă angajatorul renunta total la efectuarea preavizului;

- dacă angajatorul nu-și îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de munca..

2. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Suprapunere preaviz cu concediu de odihna Carolina_w Carolina_w Am o nelamurire care se refera la urmatoarea situatie: Ultimele doua saptamani din luna Mai imi sunt planificate si aprobate ca si concediu de odihna. Durata ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)