Am girat pe cineva si nu si-a platit debitul, banca nu l-a cautat si mi-au pus mie proprire . Persoana care da la noi viza de CFP a zis ca rata la CAR pe care o am eu nu este o retinere din salariu si ca nu trebuie luata in considerare la calculul retinerilor din venitul meu net. Deasemenea , mentionez xa sunt parinte singur si nu primesc pensie alimentara . Are dreptate aceasta persoana ?
Statul de plata este creat conform OMF 3512 din 2008,in Anexa prezinta modelul statului de plata si in ultimile coloane contine alte retineri la care enumera chirii ....
Rata la CAR nu este retinere din salariu, in sensul legii. Are regimul unei plati benevole, intrucat angajatul debitor si-a dat (la un momend dat, in multele hartii semnate) acordul pentru "scurtcircuitarea" drumului banilor.
Pactic, dpdv. juridic angajatul isi primeste de la angajator salariul intreg, solicitand sau acceptand ca, apoi, banii sa fie directionati catre CAR. (chiar daca asta se intampla repede, sau ma de-a dreptul, faptele si actele juridice se petrec in aceasta ordine)
Dar, daca angajatul si-ar retrage acest acord (de plata directa) maine, angajatorul nu ar mai avea niciun temei sa platesca direct pe CAR, si ar efectua o retinere ilegala (temeiul platii fiind tocmai acordul salariatului).
Nu acelasi lucru se intampla in cazul retinerilor "adevarate", in care nu este necesar acordul (si nici informarea, de catre angjataor a salariatului) salariatului pentru retinere, ea avand un alt temei (hot. jud, infiintare poprire etc.). Chiar daca angajatul n-ar fi de acord cu ea, retinerea se intampla legal.
Daca am admite ca plata ratelor gen CAR (efectuata benevol) este retinere in sensul legii, suntem foarte aproape de a admite ca platile benevole (scurtcircuitate in vreun fel) la ... intretinere, curent, gradinita si pentru cadouri de Craciun pot deveni cu usurinta retineri salariale (thnica va permite asta azi maine), prin simla dorinta a angajatului. (de exemplu: in detrimentul adevaratilor creditori ai sai, care nu isi mai pot recupera silit creantele). Cee ce nu e cazul.
In treacat fie spus, pentru aceste plati benevole se poate depasi cu usurinta cuantulul de 1/3, 1/2 din salariu. Fiind o plata benevol efectuata de salariat, contabilul angajatorului nu are niciun drept sa o cenzureze - poate omul are o rata cat salariul. Eu angajator, nu il oblig sa o plateasca, dar, la cererea lui, o trimit unde trebuie. V dati seama ce prejudicii i-as aduce daca i-as cenzura eu rata, platind la banca numai jumatate, in ciuda cererii sale exprese?
@ Catre autorul post-ului: din pacate nu are importanta ca aveti rata proprie la CAS, si nici ca sunteti parinte singur :(.
Vad doua directii in care puteti sa obtineti oarecari solutii (slabe consolari, pentru ca, pana la urma, daca nu ajungeti la o solutie cu debitorul principal la credituli, sunteti buna de plata)
1. verificati cu atentie ce acte s-au depus la angajator pentru infiintarea popririi, pentru ca nu toate popririle se solicita in conformitate cu legea (mai lipsesc din acte). Daca actele nu sunt in regula si angjataorul dvs. va sprijina putin, puteti obtine unele amanari (angajatorul refuza infiintarea poririi, banca mai face un set de acte, il trimite din nou etc.)
2. poate gasiti intelegere la CAR (unde avti datoria proprie), sa transformati rata dvs. in executare silita, ceea ce ar reduce (tot cu ajutorul angajatorului) poprirea de girant, intinzand platile pe mai mult timp.
Intre CAR si institutia noastra nu exista un act prin care sa imi retine rata, spun asta pt ca eu lucrez la salarizare. Eu oricum va multumesc pentru mesaje.
Intre CAR si institutia noastra nu exista un act prin care sa imi retine rata, spun asta pt ca eu lucrez la salarizare. Eu oricum va multumesc pentru mesaje.
Mesajul meu lung de mai sus nu avea in vedere exact situatia dvs., ci, in general, asa zisele retineri care nu sunt retineri...
Daca lucrati la salarizare, va va veni mai usor sa analizati actele in baza carora s-a facut poprirea salariului dvs., s sa constatati daca s-au indeplinit toate cerintele legale (gen copie certificata a titlului executoriu, informarea dvs., poate incestirea cu formula executorie?).
Mult noroc cu debitorul principal, pe care l-ati girat! (pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.)
Executare silita
liviu.s
in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu
pascanu
daca am primit din partea executorului judecatoresc poprire pe salariu si eu am rate la banci datorate unor achizitii de bunuri, rate ce le paltesc cash pe ... (vezi toată discuția)
Cine incalca legea?
roy1958
buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)