avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ----dezbatere succesiune-----
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

----dezbatere succesiune-----

buna seara doamnelor,domnilor consultanti. saptamana trecuta am initiat un topic referitor la o succesiune. o sa integrez in citatul urmator

" La multi ani tuturor!
As dori,prin amabilitatea dvs.,sa aflu pasii necesari intrarii in posesie
Datele sunt urmatoarele:
Bunicul meu a decedat in 1992. Sotia lui,adica bunica mea,este actualmente in viata
Impreuna au 4 copii dintre care traiesc in momentul de fata doar 3
Din cei trei,doi au fost infiati legal,cu mult inainte de decesul celui a carui mostenire urmeaza a fi dezbatuta.
Al treilea copil a decedat inaintea bunicului,si are la randu-i 2 copii
Al patrulea este tatal meu,in viata,si care doreste sa beneficieze de intreaga mostenire

dupa decesul bunicului s-a platit taxa de succesiune de catre :
-bunica adica sot supravietuitor
-unul din cei doi nepoti care aveau dreptul de a mosteni din partea mamei lor decedate
-tatal meu adica fiul celui a carui mostenire se dezbate

celalalt nepot se pare ca ar fi imputernicit o terta persoana sa-i reprezinte dorinta de a renunta la succesiune

ideea este urmatoarea : nepotul care a platit taxa de succesiune este acum de acord sa ii cedeze toate drepturile tatalui meu. bunica doreste sa procedeze la fel. in cazul in care celalalt nepot totusi ar fi platit taxa de succesiune,este si el dispus acum sa renunte si sa-i cedeze drepturile tatalui meu,numai ca locuieste cu acte in regula in Italia. cum va proceda ca sa renunte,fara a fi nevoit sa vina in tara?

mentionez ca singurul pas facut pana acum a fost facut in 1992,adica plata taxei de succesiune de catre cei mentionati mai sus.in rest nu s-a mai miscat nimic
care ar fi pasii de urmat pentru ca tatal meu sa intre in posesia intregii mosteniri?
si daca puteti spune un cost estimativ pt toata operatiunea,mentionand ca mostenirea consta in 3 hectare teren extravilan (de ordinul a 2000 ron/ha) plus 2 terenuri intravilan totalizand 1 ha,pret estimat la valoarea zonei de 40.000 euro)

singurul titlu de proprieteate este emis in 1993,la un an si 4 luni de la moartea bunicului,pe numele lui ( mie personal mi se pare cel putin ciudat,dar poate nu se proceda altfel la momentul respectiv)

Informatiile de la dvs. mi-ar fi de un real folos,drept pentru care va multumesc anticipat


top dan Avocat :

ar trebui deschis un proces de iesire din indiviziune iar cu ocazia formarii lorurilor toate bunurile sa cada in lotuk atribuit tatlui dv.Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorae



roxanel Avocat

problema dvs. se poate realiza si pe cale notariala, daca exista intelegere intre toti coproprietarii . in caz contrar, promovati o actiune de iesire din idiviziune in instanta .
nepotul care locuieste in italia se poate prezenta la orice notariat in italia, unde va da o declaratie de renuntare in favoarea tatalui dvs.



platinium (subsemnatul)

exista intelegere intre toti,deci nu se pune problema instantelor. m-am interesat si pe alte cai si,am inteles ca acel var din Italia trebuie sa dea o declaratie la notariat in italia,bineinteles in limba italiana,prin care renunta la drepturile ce i se cuvin la succesiunea bunicului. apoi acea declaratie trebuie tradusa si legalizata in limba romana.
m-ar interesa mai mult pasii care trebuiesc urmati. deci practic se intalnesc toti coproprietarii si ce fac? singurul pas facut exte plata acelei taxe de succesiune in 1992. niciunul dintre coproprietari nu stie ce parte are si iin ce procent,deci practic nu s-a impartit nimic,nu are nimeni certificat de mostenitor,singurul act este titlul de proprietate emis pe numele bunicului


carmenmur Avocat

consultati un avocat.



roxanel Avocat

va prezentati toti succesorii la notariat in vederea dezbaterii succesiunii . din cele prezentate de dvs. , se deduce faptul ca doar ati acceptat succesiunea , dar nu ati procedat si la dezbaterea acesteia.
ulterior dezbaterii succesorale si stabilirea cotelor parti cuvenite , se poate realiza si un partaj voluntar.
pasul pe care trebuie sa-l faceti : va prezentati la notar "
********************************************************************************************** intre timp,adica saptamana curenta, tatal meu,viitorul unic mostenitor, s-a mai interesat de soarta acestei mosteniri. la arhiva succesorala a fost si a luat un certificat in care se stipuleaza ca,la cererea lui s-a deschis procedura succesorala pt defunctul (tatal lui),in dosarul succesoral nr**/1993 a notariatului de stat campulung in care a fost emis certif de mostenitor nr **/1993. s-a eliberat prezentul pt a servi la Notar Public". s-a taxat cu 40 ron si se anexeaza copia dosarului succesoral

acum urmeaza noutatile. o sa precizez in linii mari ce scrie in acel certificat :

"de pe urma defunct Ionescu decedat la 05.05.1992 cu ultimul dom in loc ***** jud ******au ramas urm bunuri si mostenitori
a) bunuri mobile : NU au fost declarate
b)bunuri imobile : suprafata 1000 mp teren de casa,casa si anexele situate pe acest teren,imobil situat in com ****invecinat la est cu ***, la vest cu **** s.a.m.d
p.s : la data dezbaterii inca nu iesise titlul de proprietate actual,cel de pe numele defunctului. suprafata de 1000 mp a fost trecuta in dosar conform unei adeverinte eliberate de primarie,pt ca nu se stia atunci care terenuri si in ce suprafete ii revin defunctului. intrebarea este ce trebuie facut? nu vreau ca tata sa fie unic mostenitor pe acei 1000 mp fictivi,ci pe tot ce apare in titlul de proprietate. cum ar trebui procedat?

revenim la dosar. mostenitorii:
1)bunica in calitate de sotie a defunctului,cu o cota de 2/8 parti
2)tatal meu.in calitate de fiu al defunctului.cota de 3/8 parti
3)varul meu Ionescu Daniel,in calitate de nepot de fiica predecedata,cota 3/8 parti
Au renuntat la succesiune : NU SUNT
Sunt straini de succesiune : Ionescu George,in calitate de nepot de fiica predecedata ( fratele celui de mai sus)
taxa succesorala s-a debitat pe numele mostenitorilor.

* * * * * * * * * * *
in momentul de fata suntem iar in impas. ar trebui sa se adune cei 3 mostenitori legali si sa se duca la orice notariat din judet la orice data vor ei?
sau mai trebuie facut ceva? se cunosc cotele fiecaruia dar nu care parte din masa succesorala revine fiecaruia,de exemplu tatal meu are terenul respectiv,varul are un extravilan,mamaia alt extravilan. banuiesc ca ar trebui sa se inteleaga fiecare la notariat,cu titlul de proprietate in fata lor,asupra caror corpuri de proprietate vor sa fie beneficiari. pe de alta parte,varul acela si bunica sunt de acord sa dea acea declaratie de renuntare la succesiune dupa indeplinirea termenului legal de 6 luni,am vazut ca sunt 2 feluri de acceptare sau renuntare,inainte si dupa 6 luni de la deces. intrebarea este,din moment ce bunica si varul renunta conform acelor declaratii de renuntare,ar mai trebui stabilit ceva? logica mea de om nefamiliarizat cu dreptul ar zice ca nu,ei renunta practic la cota lor indiferent ce parte dein masa succesorala ar fi dobandit. renuntand ei,ramane tatal meu care nu renunta si devine unic mostenitor. cadastrul mai trebuie facut in cazul acesta? referitor la impozitul in cuantum de 1% aplicat mostenirilor,la ce valoare se raporteaza? de fapt cine face o evaluare? trebuie cerut un expert sau ceva de genul? valoarea in sine a intregii mase succesorale reprezinta maxim 25.000 ron. daca ne raportam la cei 1000 mp care sunt singurii trecuti in dosarul succesoral,ar insemna ca masa succesorala valoreaza 3000 euro. dar banuiesc,trebuie cineva sa faca estimarea.
ok,sa adimitem ca se vor face acesti pasi,tata va fi unic mostenitor. unul din terenuri vrea sa mi-l vanda mie,ca sa imi fac o casa acolo si sa nu mai fim nevoiti peste ani sa ajungeam in situatia in care a ajuns el acum. intrebarea este,trebuie facut cadastrul doar pe acel teren sau pe toate care reprezinta masa succesorala?
inca o intrebare,tatal meu va intra in posesia mostenirii doar cu acel certif de mostenitor? sau se anuleaza titlul de proprietate de pe numele defunctului,se face cadastru la toate terenurile,se intabuleaza apoi i se elibereaza titlu de proprietate pe numele lui?
************************************
este o intreaga istorie scrisa aici,recunosc, dar am facut-o din dorinta de a detalia cat mai bine posibil,in ideea de a primi raspunsuri cat mai la subiect.
Va multumesc pt eventualele raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: platinium , utilizator 18:04, 15 Ianuarie 2010
platinium a scris:

este o intreaga istorie scrisa aici,recunosc, dar am facut-o din dorinta de a detalia cat mai bine posibil,in ideea de a primi raspunsuri cat mai la subiect.


Va dati seama ce ..."istorie" (poveste lunga) ar trebui sa scrie cineva care s-ar apuca sa dezbata aici problema asta?

Si ...norocul meu ca nu m-am apucat inainte de a fi facut dvs. urmatoarea precizare:

platinium a scris:

La partea cu "copiii infiati" poate nu m-am exprimat eu corect si v-am indus putin in eroare. acele 2 fete infiate sunt tot copiii naturali ai defunctului,numai ca au fost infiati de catre alte rude,


... altminteri #-o as fi constatat ... cat de minunat as fi batut campii cu gratie pana in momentul acestei precizari.

Bunicul dvs. a avut 2 (DOI) copii.
Poate dvs. vedeti 4, dar eu ...privind dinspre LEGE vad doar 2.
Si, pe buna dreptate, tot asa a vazut si notarul (certificatul fiind corect sub acest aspect - nu mai erau alti posibili mostenitori de trecut la rubrica straini sau renuntatori)). Cele doua fete infiate de "alte rude" nu (mai) erau copii ai bunicului dvs. Ele nu aveau ce sa caute la mostenirea bunicului pentru ca nu-i (mai) erau rude.

In alta (dez)ordine de ideii, nu inteleg despre ce renuntari mai vorbiti, atata vreme cat exista un certificat de mostenitor? Cei care au acceptat mostenirea (mostenitorii aratati in certificat) nu mai pot renunta la ea. Ei pot sa imparta cu ceilalti mostenitori ceea ce au (sunt proprietari in indiviziune si pot pune capata acestei stari printr-un partaj/iesire din indiviziune) pot sa vanda, sa doneze etc. dar nu se mai pot lepada de de ceea ce au (sunt socotiti retroactiv proprietari din momentul mortii bunicului) prin ...te miri ce declaratie.

Pe titlul (titlurile) de proprietate ar fi trebuit sa apara mostenitorii ...(o rubrica) defunctului... (alta rubrica). L-au scris doar pe bunicul?

E preferabil sa discutati cu un avocat cu hartiile in fata. Altminteri ne putem da aici cu presupusul mult si bine .. (cu riscul de a fi mereu pe langa subiect)
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
doamna Romascanu,certificatul de mostenitor este doar unul. la rubrica "mostenitori" sunt evidentiati doar cei 3: tatal meu,bunica si varul.fiecare cu cotele lor
ok ,din ceea ce spuneti reiese ca acum ar trebui facuta iesirea din indiviziune
cat despre titlul de proprietate raspunsul este DA(doar bunicul e proprietar),in conditiile in care el a decedat in 05. 1992,in luna 05. 1993 s-a eliberat certif de mostenitor pe numele celor trei, iar titlul de proprietate este eliberat in 09.1993
Poate a fost neglijenta noastra,poate a sistemului....nu mai conteaza,sunt oricum multe nereguli in tara aceasta
O sa discutam si cu un avocat,"cu hartiile in fata",dar va spune exact ce imi veti spune si dvs,ca trebuie facuta iesirea din indiviziune pt ca exista certificatul de mostenitor pe numele celor trei

"hartiile" nu sunt multe,de fapt sunt doar doua :titlul de proprietate si certificatul acela de mostenitor
platinium a scris:

O sa discutam si cu un avocat,"cu hartiile in fata",dar va spune exact ce imi veti spune si dvs,ca trebuie facuta iesirea din indiviziune pt ca exista certificatul de mostenitor pe numele celor trei

"hartiile" nu sunt multe,de fapt sunt doar doua :titlul de proprietate si certificatul acela de mostenitor


Eu asa ...ghicesc (ca, in fapt, ati complicat inutil problema cu lunga istorie de mai sus).
Ia intrati dvs. in biroul unui notar cu certificatul intr-o mana si titlul in alta si (in numele bunicii, tatalui si varului Ionescu din certificat - pentru o intrebare nu va trebuie procura) vedeti cat va spune ca ar costa impartirea prin buna invoiala intre cei trei a bunurilor ramase de la bunic. (cred ca am ghicit bine ca varul din Italia este cel aratat in certificat ca fiind strain de mostenire si drept urmare nu ar mai fi nevoie de nici o hartie din partea lui, el nemaiavand ce sa caute in aceasta imparteala)
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
Din punctul meu de vedere aveti dreptate. toti mostenitorii adica bunica,tatal meu si varul mostenitor se duc la un notariat din circumscriptia unde domicilia defunctul,pt ca cel initial nu mai exista. acte necesare presupun ca sunt urmatoarele :
-Carte identitate pt fiecare(exista)
-Certificatul de casatorie al bunicii(care sa dovedeasca legatura cu defunctul,nu se mai gaseste,banuiesc ca trebuie scos un duplicat de la starea civila)
-Certificatul de deces al bunicului (nu mai exista dar avem copie simpla de la primarie)
-Certificat de nastere pentru var pt a dovedi legatura cu mama sa
-Certificatul de deces al mamei varului (posibil sa nu mai aiba originalul)
-Certificatul de nastere al tatalui meu
-Titlul de proprietate
-Certificatul de mostenitor
-Bani pt diferite taxe
Pana aici e partea simpla a lucrurilor. partea complicata acum urmeaza : terenul trecut in certificatul de mostenitor este de 1000 mp(in realitate sunt 3600). restul de proprietati nu apar in certif de mostenitor ci doar in titlul de proprietate.
Ideea este urmatoarea: eu vreau acel teren,tatal meu restul. cum sa procedam?
*******************************************************
intre timp am mai aflat ca trebuie dus la notar cu titlul de proprietate si certificatul care atesta ca s-a deschis procedura succesorala,pt suplimentarea masei succesorale cu celelalte terenuri
apoi stabilim o zi cu notarul cand vom face iesirea din indiviziune. intre timp trebuie facut cadastru pt fiecare din terenuri,pe numele tatalui meu restul de terenuri,pe numele meu cadastrul la terenul acela din certificat
Apoi in ziua cu iesirea din indiviziune se vor face si vanzarile respective si cam asta ar fi tot

Ideea e ca varul mostenitor e in capitala,e foarte ocupat si nu isi poate permite sa faca drumul pana in Arges de multe ori.sper sa nu fie nevoie de el si la suplimentarea masei succesorale ci doar la iesirea din indiviziune
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
platinium, utilizator
Faptul ca la notar se merge cu buletinul in buzunar mi se pare de la sine inteles (de aceea n-am simtit nevoia sa mentionez expres CI).

Insa mi se pare inutil tot teancul de certificate de stare civila care sa dovedeasca legaturile de rudenie. Cercetarile acestea s-au facut atunci cand s-a eliberat certificatul. Mostenitorii s-au stabilit odata, nu o mai luam de la capat. Se suplimenteaza doar masa succesorala cu un bun.

Varul ar putea sa dea cuiva procura.

Alte discuții în legătură

Succesiune platinium platinium Buna seara ! Ma numesc George si doresc din partea dvs cateva sfaturi referitoare la o mostenire. In 1992 a murit bunicul si aveau drept la masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Succesiune platinium platinium La multi ani tuturor! As dori,prin amabilitatea dvs.,sa aflu pasii necesari intrarii in posesie Datele sunt urmatoarele: Bunicul meu a decedat in 1992. ... (vezi toată discuția)