avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prescriptie ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prescriptie ?

In decembrie 2006 am dat in judecata unitatea pentru plata unui numar de ore suplimentare pentru perioada octombrie 2004-decembrie 2006. Unitatea a depus la Tribunal o adresa prin care recunostea plata a 55.000 de ore suplimentare. In data de 11.02.2008 Curtea de Apel mi-a dat castig de cauza si decizia a ramas irevocabila. Dar la punerea Deciziei in plata am constatat ca un numar de 20.000 de ore nu au fost evidentiate corect si si deci nu au fost platite. Am revenit cu o noua adresa la conducerea unitatii prin care ii atentionam ca nu au calculat corect orele suplimentare, in loc de 55.000 de ore trebuiau 75.000 de ore, conducerea unitatii recunoaste vina, si in decembrie 2008 am dat din nou in judecata pentru restul de 20.000 de ore. Juristul unitatii a depus intampinare motivand autoritatea de lucru judecat, la Tribunal am castigat , juristul a facut recurs la C.A, recurs in care a motivat prescriptia pentru perioada 2004-decembrie 2005. Aici m-am blocat, nu stiu cum sa anulez prescriptia pentru peroada de mai sus. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:22, 10 Ianuarie 2010
tot timpul unitatile se leaga de termenul general de prescriprie dar depinde de dvs in momentul in care ati depus prima data actiunea adica la ce data si ce nr de ore suplimentare ati trecut sau ati trecut doar la modul general?
socotiti inapoi 3 ani de la data introducerii pentru prima data a actiunii
oricum juristul unitatii ori a vrut sa traga de timp ori nici nu a citit cum trebuie ceea ce cereati in cea de-a doua actiune
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
Si este susceptibila de intrerupere si determinare in anumite cazuri. ;)

Intreruperea prescriptiei extinctive poate fi definita ca modificarea cursului acesteia care consta in inlaturarea prescriptiei scurse inainte de aparitia unei cauze intreruptive si inceperea unei alte prescriptii extinctive.
art. 16 din Decretul 167 / 1958 :
a) prin recunoastrea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia
b) Cererea de chemare in judecata. Pentru a produce efectul intreruperii se cere ca :
-actiunea in justitie sa fie efectiva ( adica cu scopul de a fi admisa ); retragerea ori perimarea demonstreaza neindeplinirea acestei conditii
-actiunea sa fie admisa, printr-o hotarare definitiva;retragerea ori anularea actiunii dovedeste neindeplinirea conditiei

Efectele intreruperi prescriptiei extinctive sunt stabilite de art. 17 astfel :
-intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se ivi imprejurarea care a intrerupt-o. Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
Se poate respinge exceptia prescriptiei daca se dovedeste faptul ca orele lipsa nu fac parte din acea perioada pentru care a intervenit prescriptia ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)