Am certificatul de acționar la peco de cînd s-au dat cam 20 de ani cam atunci cred că am luat 60 de lei mai am unul al lui maică-mea care a decedat acuma cîțiva ani. Ce pot face cu ele?
Trebuie ca la dezbaterea sucesiunii la notariat sa treceti in masa succesorala care va va reveni ca mostenitor si aceste actiuni dar si altele pe care o sa aveti surpriza sa le detina mama la SIF-uri. Sau sa faceti un cetificat de mostenitor suplimetar numai pentru aceste actiuni. Pentru asta trebuie mai intai sa obtineti contra cost de la depozitarul central o fisa cu situatia concreta cu actiunile detinute de titulara la data decesului.
Apoi acel certificat de mostenitor in care apareti dumneavoastra proprietar prin mostenire a acelor actiuni il inregistrati la depozitarul central.
Abia dupa aceea puteti ridica personal cu bletinul dividendele pe ultimii trei ani de la banca BRD din localitatea dumneavoastra pentru actiunile de la OMV Petrom SA, asa cum se numeste acum.
Sau le puteti vinde printr-un broker autorizat dar e recomandat sa le tineti si sa incasati anual dividende pe ele.