avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

drepturi de autor

va rog sa ma lamuriti care sunt obligatiile salariale ale angajatorului si angajatului in cazul unui contract pe drepturi de autor;
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:52, 13 Ianuarie 2010
Contractul privind drepturile de autor este o conventie civila de prestari servicii.

Beneficiarul serviciilor retine in contul prestatorului 10% pe care o vireaza la stat si-i eliberaza la sfarsitul anului o adeverinta cu veniturile realizate in anul respectiv. Pana la 15 mai a anului urmator acesta depune declaratia 200 privind veniturile realizate si, dupa ce primeste decizia de impunere, plateste diferenta de 6%.

Daca nu mai are alte surse de venit, prestatorul plateste la Casa de Sanatate si 5.5% CASS aplicat asupra acelorasi sume ca si 16%.
Completez la ceea ce a mentionat Dl Manea si anume, in functie de precizarile din contract beneficiarul poate vira intergral impozitul aferent,si anume 16%,nu este obligatoriu 10% sa plateasca beneficiarul si 6% prestatorul.
revin cu inca o intrebare: somajul nu se plateste?
multumesc!
In cazul conventiilor civile (unde sunt incadrate si contractele privind dreptul de autor) prestatorul de servicii are un statul diferit decat al salariatilor; nu are nici obligatiile, dar nici drepturile acestora.

Ca urmare, neavand dreptul la somaj nu exista nici obligatia virarii acestor contributii.
inteleg,contractul este limitat in timp,dar daca as vira contributia la somaj sub nume personal,as putea beneficia de acest ajutor in cazul in care va fi nevoie?

Alte discuții în legătură

Contract colaborare elniculae elniculae Sunt pensionara, platesc CAS si impozit pe suma care depaseste 1000RON. Daca intru intr-un contract de colaborare in calitate de persoana fizica neautorizata, ... (vezi toată discuția)
Conventii cilvile laura.lungu laura.lungu Pentru conventii civile cine este obligat sa plateasca 16% ?angajatorul sau angajatul? Dar cei 6.5% ? (vezi toată discuția)
Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)