avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... litigii internationale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

litigii internationale

Buna ziua,
Referitor la faptul ca intre o societate comerciala romana si una straina a intervenit un contract de transport, ulterioar incheierii contractului transportul a fost efectuat de catre societatea romana, conform conditiilor, iar contravaloarea transportului nu este achitata , trecand si o perioada suficienta dupa scadenta facturii emisa pentru transportul efectuat.
In cuprinsul contractului nu este cuprinsa o clauza de solutionare prin Comisia de arbitraj a Camerei de comert, si referitor la concilierea directa conform art 720 ind. 1 C.p.c. nu am efectuat-o.
Intreb colegii daca au avut litigii internationale comerciale si daca exista o procedura si o legislatie in afara de CMR care este specific transportului, prin care sa recuperez suma datorata de catre comerciantul strain, ceva asemanator O.G 5/ privind somatia de plata, care prevede o procedura si urgenta, un timp de solutionare scurt si taxe judiciare minime. Si care este instanta la care trebuie sa ma adresez, intrucat obligatia de a efectua transportul a luat nastere la comerciantul strain, intrucat eu as intelege ca litigiul se judeca acolo unde aluat nastere obligatia sau la sediul paratului/ debitor.
In concluzie, cum trebuie sa procedez pentru a recupera contravaloarea transportului efectuat de catre comerciantul roman, transport solicitat de catre comerciantul strain.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rusu Antonela , Consilier juridic 14:31, 20 Ianuarie 2010
@competenta, sunteti in comercial!
@durata: as zice ca tot va dura, dat fiind ca veti avea procedura cu strainatatea. @comparativ Somatie, Ordonanta: mai rapida, mai clara si mai eficienta este Ordonanta 119/2007.
Multumesc mult, dar carei instante ma adresez .
Instantei de la sediu comerciantului strain, pe legislatia romana, sau numai pe CNR, cu actiunea tradusa in limba tarii respective.........??????:">
~ Conținut șters la cerere ~
Stimati colegi, ce faceti cu debitorii din strainatate?
Unde ii chemati in judecata, daca obligatia a luat nastere in tara straina, iar debitorul este tot din aceasta tara, sa spunem Germania.
Poate a-ti intalnit situatii asemanatoaare, la colegii dvs. , rog raspundeti-mi si mie.

:O
In cazul in care co-contractantul este o societate dintr-un stat membru UE, as spune ca se aplica Regulamentul Brussels I (EC Regulations 44/2001 on jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in civil and commercial matters), care pleaca de la principiul general ca persoanele juridice vor fi actionate in statul in care isi au sediul social. Reguli speciale de jurisdictie se afla in Sectiunea 2 din Regulament, care precizeaza ca persoanele domiciliate (cu sediul) intr-un Stat Membru pot fi actionate in judecata intr-un alt Stat Membru dupa animite reguli (citez doar cateva, mai relevante):
(a) in aspecte ce tin de contract, in instantele de la locul executarii obligatiei respective (cu regulile descrise in art. 5 alin 1 lit b) cu privire la ce inseamna "locul executarii obligatiei" respectiv (i) in cazul vanzarii de bunuri, locul in care bunul a fost, sau ar fi trebuit sa fie, livrat; (ii) in cazul prestarii de servicii, locul in care serviciile au fost, sau ar fi trebuit sa fie, prestate);
(b) in materie de delicte, in instantele de la locul unde s-a produs actul prejudiciabil;
(c) in materie de reparare prejudicii ca urmare a unei fapte penale, in instantele ce judeca fapta penala, daca au competenta sa judece si latura civila.

Sper ca cele de mai sus va sunt folositoare, insa oricum, cititi Regulamentul 44/2001 integral, caci se aplica direct si in Romania (ca orice Regulament comunitar).

Alte discuții în legătură

Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei hotarari judecatoresti intr-un stat ue DANNA DANNA Buna ziua! Am o hotarare judecatoreasca pronuntata in favoarea mea de catre o instanta de judecata din romania si mi s-au admis si cheltuielile de judecata. ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala adricris adricris am urmatoarea speta: 2 sc, una creditor cu sediul in R , una debitor cu sediul in F. Intre ele nu a existat ctr., dar a existat o comanda de transport ... (vezi toată discuția)